Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināts ar Sprūdža viedokli (16:14) - RD komiteja atbalsta sabiedriskā transporta biļešu cenas palielinājumu nerīdziniekiem

Rīgas domes (RD) Satiksmes un transporta lietu komiteja otrdien atbalstīja viedokļu vētru sacēlušos grozījumus normatīvajos aktos, lai no nākamā gada Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem palielinātu biļešu cenas galvaspilsētas sabiedriskajā transportā.

Galīgo lēmumu plānots pieņemt Rīgas domes sēdē 7.oktobrī. 

RD Sabiedrisko attiecību nodaļa portālu Diena.lv informēja, ka izmaiņas pašvaldības saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem pilsētas sabiedriskajā transportā paredz no nākamā gada uz pusi samazināt biļešu cenas Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarētajiem iedzīvotājiem.

Tāpat, lai veicinātu iedzīvotāju deklarēšanos galvaspilsētā, paredzēts mēnesi bez maksas atļaut braukt pasažieriem, kuri no šā gada 25. septembra līdz 31. decembrim būs deklarējusī dzīvesvietu Rīgas administratīvajā teritorijā.

Noteikumu izmaiņas paredz arī braukšanas maksas atvieglojumus 80% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas studentiem, daudzbērnu vecākiem, pedagogiem un citiem, kuriem pašlaik braukšanas maksas atvieglojums ir 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu parija) vēl aizvien ir atturīgs savos komentāros par jauno iniciatīvu. Viņš portālam Diena.lv sacīja, ka nevēlas komentēt jaunos noteikumus pirms tos ir redzējis un pirms tie ir pieņemti. Ja Rīgas dome pieņemts šādu lēmumu, tas tiks vērtēts līdzīgi kā visi saistošie noteikumi.

"Pašvaldībai ir savas autonomas tiesības šajā valstī par zināmiem jautājumiem lemt, sabiedriskais transports šai skaitā. Ja robežas netiek pārkāptas, pašvaldība tā var lemt. Vērtētājs šādām lietām ir vēlētājs," bilda ministrs.

Jau vēstīts, ka ar nākamo gadu pašvaldība plāno ieviest sistēmu, kas ļaus Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem pilsētas sabiedriskajā transportā braukt lētāk. Viens brauciens Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksmes autobusos, trolejbusos vai tramvajos rīdziniekiem izmaksās 60 eirocentus. Turpretī pasažieriem, kuri nav deklarēti galvaspilsētā, turpmāk braucieni sabiedriskajā transportā būs divreiz dārgāki - 1,2 eiro par vienu braucienu.

Rīgas iedzīvotāja identifikācijai tiks izmantots personalizētais e-talons, kas pildīs arī elektroniskās Rīdzinieka kartes funkcijas. 

RD iecerētie grozījumi jau izsaukuši plašu rezonansi sabiedrībā.

Grozījumi saistošajos noteikumos arī nosaka, ka īpašos apstākļos, piemēram, masu pasākumos vai sliktos laika apstākļos, ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu var tikt noteikta pasažieru kategorija, kurai paredzētas tiesības sabiedriskajā transportā braukt bez maksas, nodrošinot bez maksas pārvadāto pasažieru uzskaiti. Informācija par šādiem rīkojumiem tiks publicēta Rīgas pašvaldības portālā www.riga.lv un citos plašsaziņas līdzekļos.

(Pievienots vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra komentārs 6. un 7.rindkopā.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas