Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Par Rīgas galvenajām eglēm izrauga aptuveni 40 gadus vecus un 20 metrus augstus kokus

Rīgas domes vadība kopā ar mediju pārstāvjiem šodien Tīreļu mežsaimniecībā par šā gada Rīgas Ziemassvētku eglēm izraudzījās divas aptuveni 40 gadus vecas un 20 metrus augstas egles.

Kā norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), šodien izraudzītās egles ir skaistākas un kuplākas par iepriekšējo gadu eglēm. Kuplākā un skaistākā no šodien izvēlētajām eglēm jau svētdien atradīsies Rātslaukumā, bet otra egle tiks novietota Doma laukumā.

Katras izraudzītās Rīgas Ziemassvētku egles vietā mežā tika iestādītas desmit jaunas eglītes.

Jau ziņots, ka, noslēdzoties valsts svētkiem, Rīgas domes vadība jau šodien kopā ar žurnālistiem devusies izvēlēties pilsētas galveno svētku egli.

Tradicionālajos Rīgas galvenās Ziemassvētku egles meklējumos devās Ušakovs un viņa vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC).

Kā pastāstīja SIA Rīgas meži vadītājs Aivars Tauriņš, Rīgas apkaimes meži nav bagāti ar eglēm, taču jau otro gadu pēc kārtas Rīgai Ziemassvētku laikam izdodas atrast skaistākās un kuplākās egles, kas priecēs gan rīdziniekus, gan arī pilsētas viesus.

"Rīgas mežos apmēram 70% ir priedes un tikai 12% ir egles. Priedēm patīk augt vairāk smilšainā augsnē, kāda ir arī Rīgas apkaimes mežos, tādēļ priežu ir vairāk nekā egļu. Neskatoties uz to, ka egļu mums ir mazāk, ja galvaspilsētai svētkiem tiek atrasta egle, tad tā ir pati skaistākā," sacīja Tauriņš.

Tāpat viņš informēja, ka tie rīdzinieki, kuri sev Ziemassvētku egli vēlas paši izvēlēties mežā, to nedrīkst darīt Rīgas pašvaldības mežos, taču uzņēmums Latvijas valsts meži katram Latvijas iedzīvotājam ļauj nocirst vienu kociņu savām vajadzībām svētkiem.

Iespējams, ka pēc aptuveni astoņiem gadiem arī rīdzinieki pēc eglītes kopā ar ģimeni varēs doties uz Pierīgas mežiem. Kopš pagājušā gada katru gadu viena hektāra platībā tiek iestādītas eglītes, kas ir atvēlētas tieši Ziemassvētkiem. Plānots, ka pēc aptuveni astoņiem gadiem eglītes jau būs sasniegušas tādus izmērus, lai ģimenes kopīgā izbraucienā uz mežu varētu nolūkot sev svētku eglīti, pastāstīja Tauriņš.

SIA Rīgas meži vadītājs arī uzsvēra, ka šādi laika apstākļi ir ļoti pateicīgi tam, lai izraudzītās egles uz Rīgas centru nogādātu bez grūtībām. Ja ārā valda liels sals, tad egļu transportēšana kļūst apgrūtinoša, piemēram, pie mīnus 20 grādu sala transportēšanas laikā eglei var viegli nolūst zari.

Tradīcija Rīgas mēram izvēlēties pilsētas galveno egli kopā ar žurnālistiem sākusies 90.gadu beigās, kad medijos bija izraisījušās diskusijas par to, ka Rīgas domes vadība izvēlējusies egli ar pārāk šķību galotni. Tādēļ kopš tā laika pašvaldībā ieviesta tradīcija Rīgas mēram izvēlēties egli kopā ar žurnālistiem, lai uz vietas aplūkotu, cik egle piemērota galvaspilsētas greznošanai.

Arī šogad egle tika nolūkota SIA Rīgas meži Tīreļu mežniecībā. Pēc skaistākā koka izvēlēšanās visi pasākuma dalībnieki kā parasti pulcēsies pie ugunskura. Pasākumā uzstāsies Rīgas Skolēnu pils folkloras kopa Kokle, kuras dalībnieki arī piedalījās egles meklējumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas