Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

RD: Vienotības paziņojumi par pustukšām grupām mazākumtautību bērnudārzos neatbilst patiesībai

Partijas Vienotība izplatītais paziņojums par pustukšajām mazākumtautību grupiņām Rīgas  bērnudārzos ir tendencios un patiesībai neatbilstošs, portālam Diena.lv pastāstīja Rīgas domē (RD).

  Atvērtās jaunās bērnudārzu grupas ir piepildītas un joprojām saglabājas rinda uz vietām bērnudārzos gan ar latviešu mācību valodu, gan ar krievu mācību valodu, norādīja RD.

Šā saukuma laikā pašvaldības izglītības iestādēs ir atvērtas 82 jaunas bērnudārzu grupas ar latviešu mācību valodu un 25 ar mazākumtautību mācību valodu. Tādējādi Rīgas pašvaldības iestādēs ir 728 grupas ar latviešu mācību valodu un 585 grupas ar mazākumtautību mācību valodu.

Atverot jaunās grupas un sadarbojoties ar privātajiem bērnudārziem, aktuālo rindu uz vietām bērnudārzos ir izdevies samazināt vairāk nekā par pusi. Ja 2009. gadā rinda bija 6730, tad 2012. gada beigās tā bija 2800. Patlaban rinda ir pieaugusi līdz 3652 bērniem, jo no šā gada 1. janvāra vecāki var saņemt gan līdzfinansējumu privātā bērnudārza apmeklēšanai, gan saglabāt vietu rindā uz pašvaldības bērnudārzu.

Atverot jaunas bērnudārzu grupas, mācību valoda tajās tiek noteikta atbilstoši pieprasījumam un iespējām. Vadoties pēc pirmsskolu tīkla paplašināšanas pamatprincipiem, jaunās papildu grupas tiek atvērtas pašvaldībai piederošās ēkās, kā arī brīvās vietās pašvaldības iestādēs, tajā skaitā pirmsskolās, skolās un interešu izglītības centros. Atverot jaunās grupas, tiek ievērots arī, tā saucamais, pēctecības princips, kas nozīmē, ka valodu lietojums tiek noteikts tā, lai bērns, absolvējot pirmsskolas grupas, kas izvietotas skolā, varētu turpināt skolas gaitas kā tās pašas skolas audzēknis.

Ir nokomplektētas pilnīgi visas grupas un brīvu vietu nav. Tā kā šajā gadalaikā mazuļi bieži slimo, tad patlaban bērnu skaits grupiņās var būt mazāks nekā parasti, ziņo RD.

Kopumā pirmsskolas izglītību pašvaldības bērnudārzos iegūst 26700 bērni, privātajās izglītības iestādēs izglītības pašvaldības līdzfinansējumu 93 latu apmērā saņem 3210 bērni.

Rīgā pirmsskolas izglītības programmas īsteno 152 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, 18 vispārizglītojošās skolas un divas interešu izglītības iestādes. 71 bērnudārzā mācības notiek latviešu valodā,  51 - mazākumtautību  valodā (ietverot valsts valodas apguvi) un 30 bērnudārzos programmas ir gan valsts valodā, gan mazākumtautību.

Rīgā joprojām ir rinda uz vietām gan mazākumtautību izglītības programmā, gan izglītības programmā latviešu valodā. Ja vecāki ir pieteikuši bērnu vairākās iestādēs un dažādās izglītības programmās, gan latviešu, gan mazākumtautību mācību valodas izglītības programmā, tad uzaicinājumu – sākt apmeklēt bērnudārzu, viņi saņem atkarībā no tā, kurā izglītības programmā rinda pienākusi ātrāk.

RD šogad olāno atvērt jaunas papildus bērnudārzu grupiņas pašvaldības izglītības iestādēs, kā arī īstenos sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas