Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīdziniekiem lieli parādi par komunālajiem maksājumiem

Par pagājušajā apkures sezonā nokurināto siltumu rīdzinieki uzņēmumam Rīgas siltums (RS) vēl pirms Jāņiem bija parādā 6,1 miljonu latu. Siltumenerģijas piegāde pašlaik ir pārtraukta desmitiem māju, taču RS situāciju ar parādu atmaksu vērtē kā apmierinošu. "Apsaimniekotāji un īpašnieki enerģiski risina parādsaistību atmaksas jautājumus — tiek izstrādāti un apstiprināti parādu nomaksas grafiki, kas tiek arī pildīti," norāda RS preses sekretāre Linda Rence. Parādu dilšanas temps uzņēmumam liek cerēt, ka līdz apkures sezonas sākumam tie tiks dzēsti pilnībā.

Citās domās ir Rīgas apsaimniekotāju asociācijas un lielākās namu pārvaldes Kurzemes namu apsaimniekotājs (KNA) vadītājs Igors Trubko (LSDSP). Paša KNA parāds RS ir 1,2 miljoni, savukārt iedzīvotāji apsaimniekotājam ir parādā 2,7 miljonus. "Cerēju, ka vasarā tie samazināsies par 20—30%, bet parādi sarukuši tikai par 1%. Nezinu, kas būs rudenī, kad daudziem beigsies pabalsti," saka I.Trubko. Faktiski visu remontiem paredzēto naudu KNA tērējis maksājumos par siltumu, ūdeni, elektrību un citiem pakalpojumiem. Ar naudas piedziņu no iedzīvotājiem apsaimniekotājam nesokas, jo tiesas pašlaik pieņem lietas izskatīšanai tikai uz 2011.gadu.

I.Trubko norāda, ka pensionāri pagaidām komunālos maksājumus nomaksā laikus: "Viņiem nav kredītu. Pārsvarā nemaksātāji ir normāli cilvēki līdz 45 gadu vecumam, kas mēģināja sakārtot dzīvi, nopirkt mašīnu un uztaisīt eiroremontu, bet tad vienkārši zaudēja darbu." Līdzīgas problēmas ir arī citiem apsaimniekotājiem.

RS uzsver, ka tie apsaimniekotāji, kas jau laikus veica uzkrājumus vai efektīvi sadarbojās ar bankām, apkures sezonas laikā spēja norēķināties par patērēto siltumenerģiju. "Siltumenerģijas lietotāji ir norēķinājušies tikai par pāris procentiem sliktāk nekā pērn. Lūzuma punkts šajā apkures sezonā bija aprīlis, kad procentuāli parādu apjoms palielinājās par vairāk nekā 10%," stāsta L.Rence. Pašlaik piecas namu pārvaldes, kuru pārraudzībā ir simtiem namu, piemēram, Zemgale, Juglas nami, Purvciema nami u.c., ir pilnībā nomaksājušas rēķinus. Siltumenerģijas piegāde tiek pārtraukta tikai tiem, kas ilgstoši nedzēš parādus un izvairās no komunikācijas.

RS atgādina, ka, pamatojoties uz kompānijas Latvijas gāze prognozētajām dabasgāzes cenām, var cerēt, ka siltumenerģijas tarifi rīdziniekiem nākamajā apkures sezonā samazināsies par 20% līdz 25%, salīdzinot ar pagājušo apkures sezonu. Taču RS aicina apsaimniekotājus un iedzīvotājus gatavoties nākamajai apkures sezonai — gan izvērtējot savas finansiālās iespējas, gan pievēršot uzmanību efektīvai siltumenerģijas izmantošanai, kas ļauj vairākkārtīgi samazināt rēķinus par apkuri. L.Rence piebilst, ka arī iekštelpu temperatūras samazināšana par vienu grādu ļauj samazināt rēķinus pat līdz 5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas