Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rīgas domes Audita pārvalde pabeidz pārbaudi RNP un pārkāpumus nekonstatē (papildināts 16:52)

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde ir pabeigusi pārbaudi par pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) finansiāli saimniecisko darbību 2014.gadā un pārvaldes ziņojumā par veikto revīziju nav konstatēti pārkāpumi, kas liktu lemt par valdes locekļu atsaukšanu, aģentūrai LETA apliecināja Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (Saskaņa) preses sekretāre Laila Ivāna.

Viņa norādīja, ka atbilstoši likumam valdes locekļus var atsaukt par rupju pilnvaru pārkāpšanu, pienākumu nepildīšanu, kaitējuma nodarīšanu vai nespēju vadīt uzņēmumu.

Jau ziņots, ka šo pārbaudi RNP Ušakovs Audita pārvaldei uzdeva veikt pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas RNP, kad uzņēmuma darbībā atklājās vairākas, iespējams, pretlikumīgas darbības, norādot, ka pēc šīs pārbaudes viņš lems par tālāko rīcību RNP sakarā.

RNP pārstāve Santa Vaļuma aģentūrai LETA pastāstīja, ka RNP jau ir ieviesis deviņus VK ieteikumus no 23, papildus astoņu ieteikumiem ieviešanu plānots pabeigt četru mēnešu periodā, savukārt sešiem ieteikumiem ieviešanu plānots pabeigt līdz 2016.gada 1.jūlijam.

Informācija VK un Saeimas izdevumu un ieņēmumu komisijai nosūtīta noteiktajos termiņos, sacīja Vaļuma, uzsverot, ka "RNP cītīgi strādā pie ieteikumu ieviešanas īstenošanas noteiktajos termiņos".

Rīgas domes Vienotības deputātu frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte, komentējot pārbaudes rezultātu, norādīja, ka "tas nav nekāds pārsteigums", jo šī pārvalde strādā tiešā Ušakova pakļautībā. "Vēl 2013.gadā šī pati pārvalde veica auditu RNP, ziņojums bija diezgan kritisks, taču nekas nemainījās, tad sekoja VK ziņojums, pēc kura arī nekas nemainījās. Domes vadības reakcija uz šādiem pārkāpumiem ir nevis "labi, mēs saprotam un novērsīsim", bet gan "piesegsim un izliksimies, ka nekas nav bijis"," pauda opozīcijas deputāte.

Viņa sacīja, ka šādas domes vadības attieksmes dēļ rīdzinieki ir spiesti vairāk maksāt par komunālajiem pakalpojumiem. Vaicāta, vai no frakcijas sekos kāda turpmāka rīcība, Ēlerte sacīja, ka to apspriedīs frakcijā. Viņa arī atgādināja, ka savulaik jau opozīcija ierosinājusi domes ārkārtas sēdi, kurā aicināja atbrīvot no amata RNP valdi, taču ar valdošās koalīcijas deputātu atbalstu RNP vadība palika amatā.

Arī NA deputātu frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis aģentūrai LETA norādīja, ka "neko citu no Ušakovam tieši pakļautas revīzijas pārvaldes, viņam pašam vēl esot RNP kapitāldaļu turētājam, nevarēja gaidīt". Locis norādīja, ka deputāti pieprasīs no pārvaldes pārbaudes gala ziņojumu, lai izpētītu secinājumus.

Komentējot tālāko redzējumu, viņš akcentēja, ka Saeima varētu pieņemt likumu, kas noteiktu, ka Rīgā jāatjauno nesen likvidētā domes Revīzijas komisija, kurā darbojās arī opozīcijas deputāti. "Šajā komisijā varētu iesaistīt arī kādu profesionāli no malas, varbūt no Finanšu ministrijas, un nākotnē tad varētu cerēt uz labākiem rezultātiem," pauda Locis.

Jau ziņots, ka VK revīzijā RNP pērn secināja, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus. RNP noraidīja, ka uzņēmumā tiktu veiktas kādas pretlikumīgas darbības.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka prokuratūra septembrī nolēma sākt kriminālprocesu saistībā ar pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem, kas liecina, ka iestāde ir saskatījusi likuma pārkāpumus uzņēmumā darbībā. Savukārt ministrs Gerhards pagājušajā nedēļā Latvijas radio raidījumā Krustpunktā norādīja, ka, ja tiks konstatēti likumpārkāpumi, tad viņš izmantos savas pilnvaras un rīkosies. Ministram ir tiesības atstādināt domes priekšsēdētāju, kas Rīgas gadījumā būtu Nils Ušakovs.

Ģenerālprokuratūra saistībā ar VK konstatētajiem pārkāpumiem nolēma sākt kriminālprocesu.

papildināts ar RD opozīcijas viedokli 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas