Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Rīgas domes deputāti analizēs dzimumu identitāti graujošo bērnu grāmatu

Rīgas domes deputāti iepazīsies ar "dzimumu identitāti graujošo" bērnu grāmatu, lai nākamnedēļ formulētu savu viedokli par tās saturu un, iespējams, lemtu par tās izplatīšanas ierobežošanu.

Kā ziņots, trešdien 54 nevalstiskās organizācijas valsts augstākajām amatpersonām iesniegušas protesta vēstuli par Labklājības ministrijas (LM) atbalstītu "dzimumu identitāti graujošu" un "tendenciozu" bērnu grāmatu izplatīšanu, kurā pieprasa labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) demisiju.

Nevalstiskās organizācijas vērsušās arī pie Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputātiem, - šodien saņemta protesta vēstule un lūgums veikt nepieciešamās darbības, lai šo grāmatu aizliegtu Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs.

Deputāts Jānis Šmits (GKR) lūdza nākamās komitejas sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par Rīgas domes attieksmi par grāmatu, jo, viņaprāt, izdevums ir pretrunā ar Satversmi, bērnu tiesību aizsardzības likumu un citiem likumiem, un tā grauj Latvijas pamatus. "Meitenīte un zēns, kas izdomā, ka var būt pretējais dzimums, pārvēršas par Uno un Duo - tas ir solis uz identitātes zaudēšanu un transseksuālismu. Dzimumu līdztiesībai nav nekāda saistība ar to, ko demonstrē grāmata. Ja kādam ir ģimenē problēmas, vajag nevis izdot grāmatas, bet vērsties pie speciālistiem, lai tās risinātu. Ja kāds tā vēlas audzināt savus bērnus, lai dara, bet lai neuzspiež to mūsu bērniem, kuri ir neaizsargāti," satraucās Šmits.

Šmits vēlas, lai Izglītības, kultūras un sporta departaments veic analīzi, cik bērnudārzos šī grāmata jau ir iepludināta, tāpat pašvaldībai būtu jāformulē sava attieksme un, līdzīgi kā gadījumā ar izstādi "Bodies revealed", nevis jāaizliedz grāmata, bet gan jāiesaka to neizmantot.

Deputāts Dainis Turlais (GKR) savukārt pauda neizpratni, uz kāda pamata pirmsskolas izglītības iestādēs nokļuvusi Labklājības ministrijas izdota grāmata, jo mācību līdzekļus apstiprina Izglītības un zinātnes ministrija. Vienlaikus viņš pauda sašutumu, ka tās izdošanā tērēta nodokļu maksātāju nauda. "Mums jāmaksā nauda, un visādi "pediņi" mums noteiks, kas jādara?" sašuta Turlais.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis šodien atteicās paust viedokli par grāmatu, jo pats to vēl nav lasījis. Viņš arī piebilda, ka departamentā nav saņemta informācija, ka grāmatu kāds bērnudārzos būtu mērķtiecīgi izplatījis.

Arī domnieks Jānis Mārtiņš Zandbergs (V) norādīja, ka pirms viedokļa paušanas gribētu iepazīties ar to grāmatu. "Negribu nosodīt to, ko neesmu vēl redzējis. Ja gribam pieņemt atbildīgu lēmumu, tā ir jāizskata un tad jāvērtē, kas ir pieņemams vai nav," sacīja deputāts.

Domnieki nolēma līdz nākamajai komitejas sēdei 4.oktobrī iepazīties ar grāmatas saturu un tad lemt par viedokļa formulēšanu un turpmāko rīcību

LETA jau ziņoja, ka 54 nevalstiskās organizācijas pieprasa nekavējoties aizliegt grāmatu "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" izplatīšanu un pasniegšanu bērniem, kā arī metodisko materiālu pedagogiem "Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm".

Protesta vēstulē tiek norādīts, ka Latvijas sabiedrība nav liberāli orientēta, bet gan nepārprotami balstās uz kristīgi konservatīvām vērtībām, kuras ir vēsturiski izveidojušās un kas ir Latvijas valsts bagātība. Šo grāmatu saturs viennozīmīgi sajaucot dzimumu identitātes - tiek parādīts, ka zēnam ir normāli valkāt sarkanu džemperi ar fliteriem, spēlēties ar meiteņu mantām un otrādi - meitenes kļūst vīrišķīgas, spēlējoties ar puišu mantām un spēlējot puišu spēles.

Kā ziņots, gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļvalstu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

Projekta kopējās izmaksas ir 6430 lati. Katra grāmata ir izdota 500 eksemplāros un pieejama elektroniskā formātā šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas