Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

RNP noraida arī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta konstatētās nepilnības uzņēmuma darbībā

Pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" ir saņēmis Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vēstuli, kurā norādīts uz neefektīvu darba pienākumu izpildi, un apgalvo, ka daļa no jautājumiem, ko uzdevis departaments, pēc kompetences nav adresējami RNP, tādēļ noraida tā "vispārīgos apgalvojumus un pārmetumus".

Kā aģentūru LETA informēja RNP preses pārstāve Santa Vaļuma, RNP ir saņemta vēstule no departamenta, kas saistīta ar atsevišķu dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas procesiem. RNP sagatavojusi un nosūtījusi atbildi uz uzdotajiem jautājumiem, skaidrojot katru situāciju individuāli. Tomēr Vaļuma uzsver, ka daļa no jautājumiem, ko uzdevis departaments, pēc kompetences nav adresējami RNP - piemēram, tādi jautājumi kā nelegālās būvniecības novēršana, kas ir Rīgas pilsētas būvvaldes kompetencē, kā arī dzīvojamās telpas piešķiršana un iedzīvotāju izvietošana, kas ir paša departamenta kompetencē.

Piemēram, jautājumā, kāpēc tiek sagatavota viena kopēja tāme divām ēkām, RNP skaidro, ka ēkām ir viena adrese un objekts ir vienots īpašums, kuram ir viena adrese - ēkas nav atsevišķi nodalītas, tām nav piešķirtas atsevišķas adreses un nodalītas piegulošās teritorijas. Ja kopīpašums sastāv no vairākām atsevišķām būvēm, dzīvokļu īpašnieki ir visu īpašuma sastāvā esošo būvju kopīpašnieki, līdz ar to RNP veic nekustamā īpašumā esošo ēku apsekošanu, reģistrējot to kā vienotu īpašumu, skaidro RNP. Tādēļ uzņēmums norāda, ka īpašumu sadalīšana, adresācijas maiņa un citi saistītie jautājumi nav RNP kompetencē. Savukārt, ja dzīvokļu īpašnieki izsaka vēlmi nodalīt uzskaiti, proti, lai katrai ēkai noteiktā adresē tiek veidota, piemēram, atsevišķa apsaimniekošanas tāme, par to dzīvokļu īpašnieku kopība var lemt atsevišķi, skaidro RNP.

Departaments arī izsaka jautājumu par māju iedzīvotāju informēšanu saistībā ar māju apsaimniekošanas procesiem un to tehnisko stāvokli. Komentējot RNP apgalvo, ka ir pildījis 1014.Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību, tai skaitā arī informējis dzīvojamo māju iedzīvotājus par mājas pārvaldīšanas procesiem katru gadu, iekļaujot informāciju ikgadējā mājas apsaimniekošanas tāmē un remontdarbu plāna kopsavilkumā nākamajam gadam. Papildus normatīvo aktu prasībām RNP informējot arī katru klientu individuāli, ievietojot tāmi katra mājas iedzīvotāja pastkastītē, kā arī klientu ērtībām publicējot to e-vidē. Savukārt izmaiņas normatīvajos aktos ir ārpus RNP kompetences robežas, pauž RNP.

Līdz ar to RNP nepiekrīt departamenta paustajiem "vispārīgajiem apgalvojumiem un pārmetumiem". RNP ir sagatavota un nosūtīta atbildes vēstule, kurā RNP sniedz atbildes uz norādītajiem jautājumiem, skaidrojot katru situāciju individuāli, pamatojot veiktās un nepieciešamās darbības, kā arī aicinot departamentu vērst uzmanību uz RNP kompetences robežām un izvērtēt iespēju attiecīgos jautājumos vērsties pie noteiktām institūcijām to kompetences robežās, skaidro Vaļuma.

Kā ziņots, Rīgas domes Mājokļu un vides departaments RNP iesniedzis plašu sarakstu ar pietiekami lielā apmērā neveiktām darbībām - RNP tiek pārmesta dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku neinformēšana par konstruktīvo elementu un inženiertehnisko iekārtu tehnisko stāvokli, labas pārvaldības principu neievērošana uzņēmuma darbībā, darbinieku nekompetence un citi pietiekami godprātīgi nepildīti pienākumi. Departaments nolaidību RNP pienākumu pildīšanā konstatējis, izvērtējot fizisko un juridisko personu iesniegumus.

RNP valde tika aicināta skaidrot departamenta konstatēto pagājušonedēļ notikušajā domes Mājokļu un vides komitejas sēdē, taču uz sēdi neieradās, RNP vadītājam Ivo Lecim vēstulē komitejas priekšsēdētājam lūdzot atlikt jautājuma skatīšanu uz nākamo sēdi un dot RNP ilgāku laiku atbilžu sagatavošanai. Jautājuma skatīšana tika atlikta. Tostarp sēdē netika izskatīts arī Nacionālā apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK deputātu iesniegtais priekšlikums atbrīvot no amata RNP valdi.

Ziņots arī, ka Valsts kontrole revīzijā RNP secinājusi, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus. Ģenerālprokuratūra saistībā ar VK konstatētajiem pārkāpumiem nolēmusi sākt kriminālprocesu.

Rīgas domes opozīcija šodien iesniedza parakstus Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC), pieprasot ārkārtas domes sēdes sasaukšanu, lai lemtu par RNP valdes atbrīvošanu no amata. Opozīcija uzsver, ka pietiek ar departamenta un VK ziņojumiem, lai nekavējoties atlaistu RNP valdi. Tikmēr Ušakovs vēlas sagaidīt, kamēr beidzas pārbaude RNP, ko pašreiz veic domes Audita un revīzijas pārvalde. Atkarībā no pārbaudē konstatētā viņš arī lemšot par RNP vadības saukšanas pie atbildības.

Minēto ārkārtas domes sēdi Ušakovam jāsasauc turpmāko trīs darbadienu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas