Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Septembrī Rīgas ostā kravu apjoma kāpums

Septembra mēnesī, uzsākoties aktīvajai graudu kraušanas sezonai, Rīgas ostas kravu apgrozījums pieaudzis par 30% salīdzinot ar iepriekšējā mēneša rādītāju. Pieaugums galvenokārt saistāms ar labības produktu segmentu, bet vienlaikus septembrī vairāk tika krauta arī rūda, ogles, sāls, kokmateriālu ģenerālkravas, kā arī naftas produkti, informē ostā.

Sasniedzot 432,5 tūkstošus tonnu mēneša apgrozījumu, lauksaimniecības kravas septembrī bija ostas lielākā kravu grupa, apsteidzot arī konteinerkravas, kas šogad veido lielāko kravu apjomu ostā. Mēneša laikā lauksaimniecības kravas no Rīgas ostas aizveda 43 kuģi, tai skaitā arī divi lielie Panamax tipa kuģi, katrā no tiem iekraujot vairāk nekā 50 tūkstošus tonnu kviešu.

Pēc deviņu mēnešu rezultātiem lauksaimniecības produktu kravas ir trešais lielākais kravu segments Rīgas ostā un to pārkraušanas apjoms šogad ir sasniedzis 2,24 miljonus tonnu, kas ir par 8,9% vairāk nekā pērn. No lauksaimniecības produktiem ostas termināļos visvairāk tiek pārkrauti kvieši, bet otrs lielākais kravu veids bijis rapsis. Tāpat uz kuģiem tiek krauti arī pākšaugi un dažāda veida lopbarības produkti.

Rīgas ostas lielākā kravu grupa šogad ir konteinerkravas, kas veido 26% no ostas kopējā kravu portfeļa. Šī gada deviņos mēnešos ostā pārkrauts 3,64 miljoni tonnu konteinerizēto kravu, un salīdzinājumā ar pērno gadu konteinerkravu apjoms audzis par 3,5%. Septembra mēnesī ostā ienāca 42 konteineru līnijkuģi, un jau ceturto mēnesi pēc kārtas konteinerizēto kravu apjoms Rīgas ostā pārsniedz 400 tūkstošus tonnu.

Pēc apjoma otrā lielākā kravu segmenta -  kokmateriālu kravu plūsmas salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem aizvien saglabājas salīdzinoši zemā līmenī. Septembrī gan nedaudz pieauga kopējie mežsaimniecības kravu sūtījumi - 7% vairāk nekā augustā, bet kopumā gada deviņos mēnešos pārkrauts par 16,8% mazāk kokmateriālu kravu nekā pērn. Kritums joprojām saglabājas visos kokmateriālu pamatveidos – granulām, šķeldai un kokmateriālu ģenerālkravām (dēļiem, zāģbaļķiem, dažādiem koksnes izstrādājumiem).

Pie septembra mēneša pozitīvajiem notikumiem Rīgas ostā jāatzīmē, ka ostā ienāca divi lielie kuģi ar rūdu, kas kopā atveda 114 tūkstošus tonnu mangāna rūdas. Tāpat tika uzkrauts šogad pirmais Panamax klases kuģis ar 66,9 tūkstošiem tonnu Kazahstānas ogļu, kas devās uz Plominas ostu Horvātijā. Septembrī atkal nedaudz pieauga naftas produktu apjoms, ko sekmēja arī viena lieltonnāžas tankera ienāciens no Ņūorleānas, ASV, kas atveda uz Rīgu 27 tūkstošus tonnu naftas produktu.

Kopumā 2023. gada 9 mēnešos ostā pārkrauts 14,1 milj.t kravu, kas ir par 18,5% mazāk nekā pērn, kam par galveno iemeslu minams energoresursu plūsmas samazinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas