Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vairāki desmiti cilvēku protestē pret mazdārziņu atņemšanu Lucavsalā

Pie Rīgas domes otrdien protesta akcijā pret Lucavsalas pārdošanu piedalījās vairāk nekā 60 dalībnieku no trim dažādām organizācijām – Ģimenes dārziņu apvienības Jumpravsala, Vides Aizsardzības kluba, kā arī jauniešu kustības Lucavsalas ekokopiena. Rīgas dome sēdē otrdien atbalstīja 10 zemesgabalu 102,9 hektāru platībā pārdošanu, lai veicinātu ātrāku teritorijas attīstību un papildinātu pašvaldības budžetu.

Protesta akcijā pulcējās dažādu vecumu cilvēki ar plakātiem rokās, paužot sašutumu par Lucavsalas izsoli. Pārsvarā plakātus rotāja tādi teksti kā "Lucavsalu vēsturiskajiem saimniekiem!", "Lucavsalas zemes izpārdošanai STOP!", "Dārziņiem Lucavsalā ir vairāk kā 100 gadu vēsture" un citi. Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) vai kāds cits no domes pārstāvjiem, lai skaidrotu savu pozīciju, pie protestētājiem gan neiznāca.

"Man tur ir īpašums kopā ar sievu. Mēs gribam paturēt savu dārzu, kuru mums atstāja sievas vecmamma. Piemēram, mans kaimiņš pagājušogad uzcēla Lucavsalā māju, un ko viņš darīs tagad? Tagad sanāk, ka viņam jājauc nost," portālam Diena.lv sašutumu neslēpa kāds protesta dalībnieks. 

Raizes sagādājusi Rīgas Pilsētas attīstības komitejas rīcība - tā vēl pērnā gada rudenī solījusi, ka Lucavsalā vēl vismaz septiņus gadus nenotiks nekāda apbūve. Tomēr šī pati komiteja jūnija beigās aizliedza izsniegt nomā dārziņus un lūdza Rīgas domi nodot izsolē Lucavsalu un vēl vairākas pašvaldības īpašumā esošās zaļās zonas teritorijas.

"Kāpēc jāsaka, ka mūsu dārziņi ir nekārtīgi – lielākoties tas ir tādēļ, ka mēdz atnākt "nelūgtie viesi" un paņemt kādu ogu vai augli. Tas ietekmē arī to, kādēļ būdiņas nav būvētas no smalkiem materiāliem. Arī nomas līgumus mēs katru gadu pārslēdzam, tāpēc daudz ieguldīt nav jēgas. Taču tas nav iemesls, kādēļ mums dārziņus vajadzētu atņemt," uzsver Lucavsalas dārziņa īpašnieks Māris.

Savukārt Jumpravsalas priekšsēdētāja Rasma Griņa sarunā ar Diena.lv norādīja, ka Lucavsalai ir jau sena vēsture un Rīgas domes rīcība, viņasprāt, ir nepieļaujama: "Lucavsalā pati nomāju ģimenes dārziņu no 1947. gada, kad mana mamma bija pirmā nomniece. Esmu likusi stabiņus, piedalījusies robežu nospraušanā. Tagad man to visu vienkārši ņem nost – vienīgo vietu, kur jūtos es pati. Jāatzīst gan, ka vairs uz Saskaņas centru un Rīgas domi paļauties nevaram, jo viņi jau nostājušies opozīcijā pret mums."

Savu viedokli protesta akcijā pauda arī Vides Aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa sakot, ka vēsture atkārtojas un Lucavsalai, visticamāk, draud tas pats, kas notika ar Skanstes ielu. "Toreiz mēs piedalījāmies un mūs brīdināja, ka tā ir degradēta teritorija – taču ielas kreisā puse vēl joprojām nav sakopta un rīdziniekiem jau desmit gadus jālūkojas uz izgāztuvi. Toreiz atsavināja dārziņu teritorijas, solīja labiekārtošanu, taču tā vietā nesaņēmām neko – privātie investori nebija ieinteresēti," atgādināja Kalniņa.

Rīgas mērs Nils Ušakovs savu neapmierinātību ar protestiem par tobrīd vēl tikai iecerēto domes lēmumu pirms otrdienas protesta akcijas pauda vien sociālajā tīklā Twitter, ironizējot, ka "pārdot atklātajā izsolē degradēto teritoriju Lucavsalas dienvidu daļā privātiem investoriem - tas ir slikti. Un nav svarīgi, ka investori par savu naudu šo teritoriju attīstīs".

Top komentāri

Vija
V
Mazdārziņš Rīgas centrā ir īpašs zemes pielietojums. Apmēram pirms 20 gadiem Lucavsalā dārziņu īpašnieki tika brīdināti par līgumu izbeigšanu, t.i., viņiem visus šos gadus bija jābūt uz "čemodāniem"
!
!
Ja a) Lucavsalu vēsturiskajiem īpašniekiem, tad b) Manhetenu - indiāņu ciltij, kam tā piederēja. Vispār saprast to var, cilvēki tiecas pie zemes, bet tās dzērāju un sīko zagļu migas, ko šādi mazdārziņi tieši Rīgā kultivē, nav nekas normāls. Tā jau ir pagātne. Skanstes ielā notikušais bija precedents.
Shaubiigais
S
Käs var lemt par Riigai piederosho zemi? Riidzinieku veeleeti deputaati?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas