Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Ja neskaita aizturēto, kas piedalījās nepieteiktā pasākumā un nepakļāvās policijas rīkojumiem, un vienu aizturēto par atrašanos alkohola reibumā publiskā vietā, pasākums noritēja mierīgi

VIDEO: Netālu no Brīvības pieminekļa aiztur piketētāju no ārzemēm

Leģionāru piemiņas gājiens piektdienas rītā Rīgā no Sv.Jāņa baznīcas sākās bez saspīlējuma un citus gadus redzētie pasākuma pretinieki pie baznīcas nebija manāmi, novēroja aģentūra LETA. Portāls Diena.lv savukārt vēlāk novēroja, kā policija netālu no Brīvības pieminekļa aizturēja vīrieti, kurš angliski izkliedzis saukļus. Vīrietim rokās bija arī plakāts ar koncentrācijas nometņu attēlu. Policija aizturēto aizveda no leģionāru piemiņas gājiena norises vietas.

Aģentūra LETA vēsta, ka vīrietis atradās nedaudz vairāk kā desmit cilvēku lielā grupiņā, kas Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas vadībā pie Brīvības pieminekļa sagaidīja leģionāru piemiņas gājiena dalībniekus.

Līdz Brīvības piemineklim gājiens noritēja ļoti mierīgi un pa ceļam nekādu incidentu nebija novērojami, bet pie paša pieminekļa gājienu sagaidīja minētā cilvēku grupiņa un arī kāds vīrietis krekliņā ar uzrakstu "Krievu skolām būt!", kurš bļaustījās "Hitlera cienītājiem kauns!", bet neviens viņam īpašu uzmanību nepievērsa. Jāatgādina, ka par iespējamām provokācijām, izspēlējot "krievu skolu" kārti, šorīt sarunā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma brīdināja arī Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Ždanokas vadītās grupas pārstāvji turēja plakātus ar uzrakstiem "Viņi karoja Ādolfa Hitlera pusē" dažādās valodās, izkliedza saukļus un iesaistījās vārdu apmaiņā ar gājiena dalībniekiem.

Ždanoka nekādu pasākumu pret leģionāru piemiņas gājienu pieteikusi nebija, sekojoši šī cilvēku grupa piesaistīja arī tiesībsargu uzmanību.

Sākotnēji vārdu apmaiņa notika visai mierīgi, tomēr vēlāk domstarpības eskalēja, viens no grupas dalībniekiem sāka pretoties policistiem un pēc nelielas grūstīšanās tika saslēgts rokudzelžos, ievietots policijas spēkratā un aizvests. Aizturēšanu nofilmēja arī Latvijas Televīzija.

Tāpat portāls Diena.lv no policijas uzzināja, ka pasākuma laikā aizturēts vēl viens cilvēks par atrašanos alkohola reibumā publiskā vietā. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte žurnālistiem norādīja, ka par soda mēriem vēl tiks lemts.

Kā jau minēts, pats gājiens sākās mierīgi, pirmajās rindās starp dažiem vecāka gadagājuma kungiem izvirzījās Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) politiķi Raivis Dzintars, Imants Parādnieks, Ritvars Jansons, Einārs Cilinskis, Jānis Dombrava, Jānis Iesalnieks, Jānis Eglīts, Egils Helmanis un citi.

Gājiena dalībniekiem bija daudz Latvijas un citu Baltijas valstu karogu, bet no vairākiem plakātiem tika sludināta vēsts: "Nē - nacismam, nē - komunismam, nē - okupācijas varām, jā - brīvai Latvijai!"

Gājiena dalībnieku pretiniekus, pat ja tādi ir atnākuši, īpaši manīt nevarēja. Vietām bija dzirdamas diskusijas par vēstures jautājumiem, bet vairāk starp "vienas nometnes" pārstāvjiem. Pasākuma norises vietā ir ļoti daudz žurnālistu, policistu un gājiena rīkotāju nolīgtās apsardzes firmas darbinieku.

Kopumā gājienā devušies vairāki simti cilvēku.

Pirms gājiena, piemiņas dievkalpojumā Doma baznīcā piedalījās aptuveni 300 cilvēku. Dievkalpojumā piedalījās dažāda gadagājuma cilvēki. Gan pulcēšanās pirms dievkalpojuma, gan dievkalpojums un pulcēšanās gājienam notika bez starpgadījumiem.

(pievienota informācija par otru aizturēto)

Top komentāri

no malas skatoties
n
Ždanoka šim bomzim droši iedeva simts eiro, lai šis paklaigā.
Vladimirs
V
kur gan vecā kurva ždanoka šitādu bomzi atradusi?
bet
b
biedri varas vīri: Vajag visus nelikumīgos CCCP imigrantus repatriēt-tad nebūs ne incidentu, ne apdraudējumu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas