Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +23 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Nākotnes fonda atklātā vēstule Rīgas pašvaldību partiju kandidātiem

Nākotnes fonda atklātā vēstule Rīgas pašvaldību partiju kandidātiem:

2013. gada 1. jūnijs, ir gan pašvaldību vēlēšanas, gan arī Bērnu aizsardzības diena, tāpēc tā būs vienreizēja iespēja izrādīt savu politisko gribu, kura balstītos uz bērniem un ģimenēm draudzīgu politiku. Zināms, ka Latvijas vistrūcīgākā sociālā grupa ir ģimenes ar bērniem. To vidū ir lielākā daļa strādājošu vecāku ar vairāk kā diviem bērniem ģimenē. Lai viņus atbalstītu saglabāt stabilitāti darba tirgū, ir jāatrisina bērnu pieskatīšanas jautājums gan tāds, kas ir saistīts ar bērnudārzu, gan bērna slimošanas gadījumā.

Tādēļ aicinām partiju kandidātus apņemties tuvāko divu gadu laikā likvidēt rindas uz bērnudārziem Rīgā. Izskatīt iespēju, ka jau šogad bērnudārzs ir pieejams visiem bērniem, sākot ar 3 gadiem. Godprātīgi īstenot principu "nauda seko bērnam" un palielināt atbalstu par katru bērnu līdz summai, kādu izmaksā katra bērna uzturēšana Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

Lai mūsu Rīgā strādājošie un studējošiem vecāki neskatoties uz finansiālo stāvokli, audzinot un rūpējoties par bērniem izjustu gan finansiālu, gan morālu atbalstu, Nākotnes fonds rosina īstenot trīs idejas:

1. Pilsētas transports. Brīvbiļete gan skolniekiem, gan visiem daudzbērnu (sākot ar 3 bērniem) ģimeņu vecākiem un jaunajām māmiņām līdz sava bērna 1,5 gada vecumam.

2. Ziemas pabalsts. Visām daudzbērnu ģimenēm (sākot ar 3 bērniem) piešķirama, piemēram, 10% atlaide no komunālo rēķinu   summas par katru bērnu. Ieskaitot īres pakalpojumu, ja ģimene īre dzīvojamo platību.

3. Aukļu serviss. Jāizveido pašvaldības organizēta bērnu pieskatīšanas pakalpojuma sistēma, kas risinātu bērnudārza problēmu un bērna uzraudzīšanu slimības gadījumos. Tāds modelis veiksmīgi darbojas Ķekavas novadā.

Īstenojot šīs idejas, tiek atrisināta problēma, kāda rodas, ja vecāki nevar atgriezties vai ierasties darbos, vai turpināt studijas, jo nav kur atstāt mazo.

Darba ņēmējs pat ar nelielu algu var justies drošāks par savu darba vietu, kā arī darba devējs par sava darbinieka klātbūtni darbā.

Vientuļajiem, studējošiem un zemu atalgotiem vecākiem apmaksātu aukļu pakalpojumu 4 nedēļas gadā bērnu sezonālās slimošanas, sesijas vai vecāku slimības gadījumos, neatkarīgi vai bērns iet bērnu dārzā vai nē.
­

Ieviešot aukļu servisu, darba devējam un ņēmējam tiktu nodrošināts nepārtraukts darba process, tādējādi veicinot darba produktivitāti. Vecāks varēs būt mierīgs, pat saņemot minimālu atalgojumu, jo būs, kas paliek pie mazā tā slimības gadījumā. Par šo pakalpojumu vecākiem nebūtu jāmaksā. Aukļu serviss var kļūt par veiksmīgu biznesa plānu, kurš radītu jaunas darba vietas cilvēkiem, kas vēlas kļūt par profesionāliem bērnu pieskatītājiem.

Mēs sagaidām, ka pašvaldību vēlēšanu kandidāti ar konkrētiem risinājumiem un patiesu izpratni par sociālo vienlīdzību apliecinās, ka rūpes par iedzīvotājiem ar bērniem  ir viena no galvenajām prioritātēm pašvaldību politikā, kur gan turīgie, gan mazturīgie vecāki, darba devēji un darba ņēmēji tiktu cienīti un atbalstīti.

Ja īstenotu šos dažus priekšlikumus, varam cerēt, ka bērniem būs laimīgi vecāki! Nākotnes fonds novēl jums, Rīgas domes deputāti, no tautas dzirdēt īstu paldies par gudri paveiktiem darbiem!

Nākotnes fonds pārstāvji - Ilmārs Mežs, Gundega Zaķe-Cimža, Nora Ūpe, Andris Ambrazēvičs, Egils Krutovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķeras pie nodokļu argumenta

Arguments "Viņi maksā nodokļus!" tiek izmantots dažādās diskusijās, turklāt gan pamatoti, gan populistiski.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē