Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
"Šādas lietas arī desmit gadus izmeklē," taujāts par to, vai oligarhu lietas izskatīšanā nenotika vilcināšanās, atbildēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers

Oligarhu lietas izgāšanās detaļas

Par Kriminālprocesa izbeigšanu tā saucamajā oligarhu lietā, kuras dēļ savulaik Valsts prezidents Valdis Zatlers ar rīkojumu Nr. 2 iniciēja Saeimas atlaišanu, Latvijas Republikas ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokuroru Modri Adleru un šīs nodaļas prokuroru Māri Leju, kas bija kriminālprocesu uzraugošais prokurors t.s. oligarhu lietā, izvaicā žurnālists Sandris Točs.

Fragments no intervijas:

Vai lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu tā saucamajā oligarhu lietā tika pieņemts medībās, kā apgalvo bijusī KNAB darbiniece Juta Strīķe?

Ēriks Kalnmeiers. Es tiešām nezinu, vai KNAB izmeklētājs ir mednieks un vai Lejas kungs ir mednieks. Šiem izteicieniem apakšā nav nekādu faktu. Tā vienkārši ir gvelšana. Līdzīgi kā kāds apgalvotu, ka jums ir āža kāja. Ņemot vērā, ka šo apgalvojumu izteicēja jau ir iesaistījusies politikā, viņa turpina sildīt savu zupu, kurai jau ir stipra vecuma smaka. 

Māris Leja. Saskaņā ar likumu šis lēmums vismaz vienā daļā bija jāsaskaņo ar uzraugošo prokuroru, respektīvi, mani. Izmeklētājs kādu laiku strādāja pie šī lēmuma teksta, un tas bija jāsaskaņo ar mani. Līdz ar to par nekādām medībām nav iespējams runāt.

Vai oligarhu lietu izbeidza Jaroslavs Streļčenoks?

Ē. K. Viņš nav procesa virzītājs. Viņš šādu lēmumu nemaz nevar pieņemt. Lēmumu konkrētajā gadījumā pieņēma KNAB izmeklētājs. Varam nosaukt uzvārdu, bet vai vajag. Jo atkal var sākties zākāšanās. Lietā noteicējs ir procesa virzītājs, kuram saskaņā ar Kriminālprocesa likumu ir plašs pilnvaru loks. Un ir uzraugošais prokurors.

M. L. Gribu uzsvērt, ka man vispār ne reizi ar Streļčenoku nav bijis nekāds kontakts par šo lietu.

Šī lieta ilga vairāk nekā piecus gadus. Vai prokuratūra nesaskatīja, ka notiek vilcināšanās?

Ē. K. Šādas lietas arī desmit gadus izmeklē. Latvijā Kriminālprocesa likumā ir noteikts ļoti zems kriminālprocesa uzsākšanas slieksnis. Pats par sevi kriminālprocesa uzsākšanas fakts neko nenozīmē.

Vai tagad, kad šis kriminālprocess ir beidzies, var teikt, ka tas tika uzsākts pamatoti?

Ē. K. Pamatoti. Jo pirms tam ļoti ilgstoši tika veikta operatīvā darbība – nepublisko sarunu noklausīšanās. No šīm sarunām izrietēja, ka, iespējams, ir noticis vai notiek noziedzīgs nodarījums. Lai pārbaudītu informāciju, kura tika iegūta operatīvās darbības rezultātā, tika uzsākts kriminālprocess. Neliela atkāpe – operatīvā informācija kļūst par pierādījumu tikai tad, ja to var pārbaudīt un pierādīt Kriminālprocesa likuma noteiktā kārtībā. Tas, ka kaut kas ir noklausīts, pats par sevi vēl nav pierādījums.

Kā jūs vērtējat to, ka šīs noklausītās sarunas vēl procesa laikā kļuva publiski pieejamas?

M. L. Vērtēju negatīvi, jo krimināllietas materiālu, tajā skaitā sarunu, publicēšana izjauc izmeklēšanas taktiku. Tādā veidā aizdomās turētajiem priekšlaicīgi kļūst zināmi izmeklēšanas rīcībā iegūtie pierādījumi. Tas ir izmeklēšanas noslēpuma pārkāpums. Tā rezultātā aizdomās turētās personas var izstrādāt veiksmīgāku aizstāvības pozīciju, ko grūtāk atspēkot.

Ē. K. To nopludināja paši KNAB darbinieki.

Vai tas nav noziegums – nopludināt operatīvo informāciju?

Modris Adlers. Latvenergo lietā izmeklētājs par šādu rīcību ir notiesāts par izmeklēšanas materiālu izpaušanu.

Oligarhu lieta ir pabeigta – vai prokuratūrā ir uzsākts kāds šīs lietas pārbaudes process?

Ē. K. Kas ir jāpārbauda, ja uzraugošais prokurors visu laiku šo lietu ir uzraudzījis un kontrolējis un ir lietas kursā. Tātad jūs gribat teikt, ka ir jābūt speckontrolei vēl pār kontroli? Un kādu kontroli mēs liksim vēl uz tās?

Ņemot vērā, ka kriminālprocesam bija ļoti lielas sekas – šis kriminālprocess tika izmantots, lai pamatotu Saeimas atlaišanu –, parādās pamatotas aizdomas, ka varbūt šis kriminālprocess tika uzsākts ļaunprātīgi savtīgās politiskās interesēs?

Ē. K. No sava skatu punkta varu teikt, ka netika. Kriminālprocess tika uzsākts 2011. gada maijā, un pēc šīm veiktajām kratīšanām KNAB tā laika amatpersonas vienā balsī apgalvoja, ka pierādījumu ir kaudzēm, kastēm, ka viss ir neapgāžams un tiks pierādīts. Mēs neviens nespējām ne pārbaudīt, ne izkontrolēt, kas tad tur ir kratīšanās izņemts. Šajā pat kabinetā atbildīgās amatpersonas dievojās, ka visi pierādījumi ir, tikai jāstrādā un jānoformē.

M. L. Kontekstā ar KNAB vadības izteikumiem atsaucu atmiņā, kādi tie bija pēc šīm te kratīšanām, par šīm kaudzēm ar neapgāžamiem pierādījumiem. Tie bija acīmredzami pārsteidzīgi. Jo izmeklētāji faktiski vēl mēnešiem ilgi pētīja, kas tur ir. Līdz ar to, kā KNAB vadība tajā momentā varēja skaļi paziņot, ka tur ir atrasts nezin kas? Man tas ir neizprotami.
 

Visu interviju lasiet laikraksta Diena otrdienas, 21.marta, numurā!


 

Top komentāri

Nja
N
Neaizmirsīsim, ka šajā pašā krimināllietā ir fiksēts, kā olgarhi, slēpjoties ai britu investoriem, nopērk šo pašu avīzi Diena.
Nja
N
Ticēt Kalnmeieram - sevi necienīt. Īpaši smieklīgi, - procesa virzītājs ir patstāvīgs lēmuma pieņemšanā. Tā tas ir rakstīts likumā, bet ne jau Kalnmeiera prokuratūrā un Streļčenoka KNAB tas darbojas. Izručīja drauģeļus.
Fiksais
F
Šī ir Latvijas kā valsts izgāšanās! Ar šo valsts vara ir publiski paziņojusi par noziedzības nesodāmību, vēl vairāk, soda tos, kas atspoguļo tiesībsargu iespējamo korupciju vai apzinātu noziegumu slēpšanu. No pretlikumīgas rīcības atklāti nebaidās ne tiesneši ne Augstākā tiesa! Cik ilgi tāda valsts var pastāvēt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē