Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

SEB banka: Janvārī atgriežas inflācija

Pēc gada nogalē vērojamās deflācijas janvāris iezīmējās ar inflācijas atgriešanos. Visticamāk, ka paliekoši. Tā janvārī, mēneša laikā, patēriņa cenas palielinājās par 0,6% - precēm par 0,5%, bet pakalpojumiem par 1,1%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenām bija pārtikas preču cenu kāpumam par 1,7% un ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem par 0,9%, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem par 6,5%.

Neskatoties uz to, ka daļa cenu laicīgi, tas ir, jau pērnā gada laikā, pacentās pielāgoties eiro nomināliem, daļa potenciālās janvāra inflācijas saistāma ar pāreju uz jauno valūtu. Tas pirmām kārtām saistās ar pakalpojumu nozari, kur cenas vairāk pakārtotas acij un ērtībai. Tā var skaidrot faktu, ka salīdzinot ar cenu pārmaiņu tendencēm janvārī iepriekšējos gados, šā gada janvārī pakalpojumu cenu kāpums pārsniedza preču cenu pieaugumu vairāk nekā divas reizes.Rezultātā gada inflācija janvārī izrāpās no negatīvās teritorijas un uzrādīja 0,4% kāpumu. Lielākā ietekme bija pakalpojumu cenu kāpumam, ko var skaidrot gan ar eiro ieviešanu, gan pakalpojumu nozarēs vērojamo pārliecinošo aktivitātes kāpumu. Savukārt cenu kāpums atsevišķiem pārtikas produktiem lielā mērā skaidrojams ar globālajām norisēm, kas savukārt ir licis sarukt degvielas un siltumenerģijas cenām.Atbilstoši prognozēm, šogad inflācija uzrādīs straujāku kāpumu, taču ņemot vērā zemās globālās inflācijas vidi, tās nesamērīgs kāpums nav gaidāms. Šogad inflācija grozīsies ap 2%, kas ņemot vērā tendences Latvijas ekonomikā, ir adekvāts līmenis. Tikmēr lielākā ietekme uz inflāciju būs elektroenerģijas cenu kāpuma, kas inflācijai var pieplusot aptuveni 0,7 procentpunktus, kā arī tas, ka, it īpaši pakalpojumu sfērā, cenām būs tendence turpināt kļūt apaļākām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē