Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

SEB banka: Par spīti nenoteiktībai, rūpniecība saglabā izaugsmes potenciālu

Šā gada martā rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 0,2%. Tomēr, salīdzinot ar 2013.gada martu, tas samazinājās par 1,6%. Kritumu joprojām ietekmēja siltie laikapstākļi kā dēļ samazinājās elektroenerģijas un gāzes apgādes apjomi (-19,2%). Tikmēr apstrādes rūpniecībā bija vērojams kāpums par 3,9%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 15,4%.

Lai arī uz leju joprojām velk metālu ražošana (-80%) un kuģu būves un remonta nozare (-18%), vairākas nozares uzrāda ļoti pārliecinošu sniegumu. Tā elektronisko un optisko iekārtu ražošanas apjomi gada laikā ir kāpuši par 83%, bet ķīmisko produktu par 43%. Tāpat atzinības vērtu sniegumu uzrāda tādas lielākās apstrādes rūpniecības nozares kā kokrūpniecība un pārtikas ražošana, kas gada laikā attiecīgi uzrāda pieaugumu par 10% un 5%.Siltie laikapstākļi un atsevišķas statistiskās nianses pirmajā ceturksnī būs atstājušas negatīvu iespaidu uz kopējo ekonomisko aktivitāti. Turpmākajos mēnešos izzudīs arī Liepājas metalurga negatīvā ietekme, kā dēļ kopējā aina kļūs pozitīvāka. Pamazām, bet konsekventi uzlabojas eirozonas rūpnieciskās aktivitātes indeksi un kopējais ekonomikas vērtējums, kas sniegs atbalstu nozarei. Tomēr turpmākās perspektīvas nomāc Ukrainas konflikta iespējamās blaknes. Tādēļ sagaidāms, ka būs vērojamas atšķirīgas tendences, viļņošanos dažādās nozarēs un starp vienas nozares uzņēmumiem, attiecīgi atspoguļojot tendences galvenajos noieta tirgos. Tomēr jāpiebilst, ka pozitīvo tendenču potenciāls attīstītajās valstīs krietni pārspēj iespējamo negatīvo ietekmi Austrumu tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē