Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

SEB banka: Tikai 25% Latvijas uzņēmumu 2014.gadā plāno paplašināties eksporta tirgos

Nākamgad biznesa attīstībā dominējošais paliks vietējais tirgus - 75% aptaujāto uzņēmumu prognozē, ka iekšējais tirgus arī turpmāk būs uzņēmēju galvenais mērķis, 14% plāno paplašināt darbību jau esošajos eksporta tirgos, bet tikai 11% plāno iekarot jaunus eksporta tirgus, liecina SEB bankas veiktā Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu aptauja.

Rīgā un Rīgas reģionā strādājošie uzņēmumi ir visatvērtākie eksporta tirgu apgūšanai - 35% atzina, ka plāno paplašināt darbību jaunos vai esošos eksporta tirgos. Salīdzinot ar citiem reģioniem, šie uzņēmumi vismazāk plāno koncentrēties uz vietējo tirgu - tikai 65%, kamēr Vidzemē lielākā daļa (84%) no aptaujātajiem uzņēmumiem atzina, ka meklēs iespējas savas uzņēmējdarbības veicināšanai tieši Latvijas tirgū, Latgales reģionā tie ir 83%, Zemgales reģionā - 79%, savukārt Kurzemes reģionā mazliet mazāk – 76%.

"
Šogad uzņēmumi Latvijā ir kļuvuši piesardzīgāki savās prognozēs par biznesa attīstību, par ko liecina par 3% sarukušais optimistiski noskaņoto uzņēmēju skaits, kuri plāno biznesa apgrozījuma pieaugumu – salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad šādu atbildi snieguši 87%. No tiem vien 13% prognozē strauju apgrozījuma pieaugumu virs 15%. Tas varētu būt skaidrojams ar uzņēmēju vēlmi vairāk fokusēt uzmanību vietējam tirgum, jo šogad par 10% samazinājies to uzņēmumu skaits, kas plāno paplašināt darbību jau esošajos vai pievērsties jauniem eksporta tirgiem," skaidro SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

Aptaujas dati uzrāda, ka apgrozījuma pieaugumu vidēji Latvijā plāno 87% aptaujāto uzņēmumu. Analizējot pa reģioniem, Latgalē tie ir visvairāk 90%, Rīgā 89% Vidzemē 88%, Zemgalē 87%, taču Kurzemē vien 77%. 40% no visiem aptaujātajiem uzņēmumiem, kas prognozē apgrozījuma pieaugumu, darbojas divās jomās – 22% tirdzniecībā un 20% lauksaimniecības jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē