Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Āboliņš: Bada spēļu nometnes rīkošana bērniem ir amorāla

Bada spēles ir mūsdienu antiutopijas grāmata par to, kāda patērētāju kultūras un cilvēku zemiskāko instinktu dēļ pasaule varētu izskatīties jau pavisam tuvā nākotnē. Šīs pasaules simbols ir Bada spēles - nežēlīga izdzīvošanas spēle, kurā valdība liek bērniem un pusaudžiem, ieslēgtiem gigantiskā krātiņā, citam citu nogalināt un vienlaikus to visu tiešraidē translē televīzijā. Bada spēles ir līdz absurdam bezjēdzīgas, izsmalcināti, brutāli nežēlīgas, un tieši to izbeigšanas alkas liek cilvēkiem beidzot celties kājās un sākt cīņu par brīvību.

Pavisam nesen internetā nejauši uzdūros mājaslapai www.badaspeles.lv un uzzināju, ka Latvijā bērniem vecumā no 12 līdz 18 gadiem tiek rīkotas pašiem savas Bada spēles - nometnes veidā un, protams, simboliskas, kā raksta rīkotāji. Tomēr būtību tas nemaina - vecāki maksā naudu, lai viņu bērni sanāktu kopā un pa jokam izdzīvotu visas tās patiesi stindzinošās šausmas, ko izdzīvoja grāmatas varoņi ar brīvības cīņu iedvesmotāju Ketnisu Everdīnu priekšgalā.

Es, bez šaubām, saprotu, ka alkatīgi nometnes rīkotāji ar populāra brenda palīdzību tikai vēlas nopelnīt labu naudu, daudzi vecāki droši vien grāmatu nav lasījuši un pat līdz galam neiedziļinās, uz kurieni sūta savus bērnus, bet pusaudžiem tas viss šķiet jautri.

Taču, ja kaut kas uz šīs pasaules ir amorāls, tā ir šādu improvizētu Bada spēļu rīkošana. Jo, pirmkārt, bērniem pat pa jokam nav jāpiedalās kaut kamā, kas ir tik nežēlīgs kā Bada spēles. Otrkārt, tas ir kliedzošā pretrunā ar grāmatas būtību, jo tā ir par to, ka šādām spēlēm - pat improvizētā formā - nav jānotiek vairs nekad.

Lai Latvijā sarīkotu bērnu vasaras nometni, ir jāsaņem ļoti daudz saskaņojumu, un arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija atzīst, ka bijusi ļoti satraukta par nometnes ar šādu nosaukumu rīkošanu.

Ja kādu bērnu tiesību vai reliģisko organizāciju patiešām uztrauc bērnu tiesības, šī ir tā reize, kad vajadzētu rīkoties un darīt visu, lai šādi aklas naudaskāres iedvesmoti un amorāli pasākumi vairs nenotiktu. Jo viena šāda nometne bērnu psihi var traumēt daudz vairāk nekā tūkstoš praidu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē