Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Agešins: Mazgadīgajiem likumpārkāpējiem nav jāpaliek nesodītiem

11.Saeimas Saskaņas centra frakcijas deputāti iesnieguši grozījumus likumam Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem, kas paredz, ka mazgadīgajiem huligāniem būs grūtāk izvairīties no soda par saviem nodarījumiem. 

Pašlaik likums nosaka, ka administratīvā komisija var slēgt lietu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajam, ja no pārkāpuma izdarīšanas dienas ir pagājuši divi mēneši. 

- Praksē tik īss termiņš, ko likums atvēl lietas izskatīšanai, dod nepilngadīgajiem huligāniem iespēju izvairīties no soda, - saka 11.Saeimas Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. – Pieņemsim, ka skolā agresīvs pusaudzis ir nodarījis miesas bojājumus savam klasesbiedram. Sākas notikušā noskaidrošana. Taču bieži vien lieta tiek slēgta tikai tāpēc, ka beidzies divu mēnešu termiņš, kas ir atvēlēts izskatīšanai. Pirmkārt, mēdz būt tā, ka vainīgie visiem iespējamiem līdzekļiem izvairās kontaktēt ar valsts vai pašvaldības iestādēm un to amatpersonām. Pārkāpēji bēguļo no viņiem  divus mēnešus, nereaģē uz aicinājumiem sniegt paskaidrojumus, un rezultātā paliek nesodīti. Otrkārt, administratīvās lietas izskatīšanu kavē arī materiālu sagatavošanas pārbaude. Treškārt, vēl viens iemesls procesa novilcināšanai – nepieciešamība veikt ekspertīzes, kas prasa laiku. Rezultāts bieži vien ir šāds – mazgadīgs likumpārkāpējs izvairās no soda. Bet nesodāmības izjūta ir bīstama, pat ja runa ir tikai par publisku atvainošanos – pusaudzis nolemj, ka var darīt visu, ko grib, un par to nekas nebūs. 

Tāpēc Saskaņas centra deputāti ierosina pagarināt laiku, kurā administratīvajai komisijai jāizskata lietas par piespiedu  līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem,  no pašreizējiem diviem mēnešiem līdz deviņiem mēnešiem. 

- Šāds lietas izskatīšanas termiņš Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir noteikts pieaugušajiem, un mēs uzskatām, ka šo normu ir jāattiecina arī uz mazgadīgajiem huligāniem. Lai labāk pusaudzis jau laikus apzinās, ka nodarījumu sabiedrība nosoda, nevis nesodāmības izjūta pārvērš viņu par pieaugušu likumpārkāpēju vai pat kriminālnoziedznieku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē