Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Biedrība Latvijas attīstībai: Maksātnespējas procesā steidzami jāatrisina sistēmiskas problēmas

Biedrības Latvijas attīstībai rīkotā ekspertu diskusijā tika pausts atbalsts nepieciešamībai reformēt maksātnespējas procesu. Maksātnespējas procesam ir jākalpo uzņēmēju atbalstam, tomēr to bieži izmanto negodprātīgām darbībām. Tādēļ eksperti iesaka vairākus risinājumus, piemēram, daudz stingrāk regulēt sertifikācijas kārtību, ieviest brīvā tirgus regulējumu, ļaujot kreditoriem izvēlēties administratoru, kā arī būtiski pārskatīt Maksātnespējas administrācijas funkcijas un procesa uzraudzību kopumā.

Ar galvenajiem argumentiem klātesošos iepazīstināja zvērināts advokāts Aldis Gobzems. Diskusijā piedalījās arī Latvijas sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas priekšsēdētāja Agnese Strode un Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Klātesošie bija vienisprātis, ka maksātnespējas process tiek izmantots gan tiesiskiem mērķiem, gan arī negodprātīgām darbībām, piemēram, lai izvairītos no nodokļu maksājumiem, kārtotu savstarpējos rēķinus vai arī nepildītu saistības pret kredītiestādi. Šo problēmu risināšanai, kad maksātnespējas process nekalpo savam mērķim, ir nepieciešami steidzami un visaptveroši risinājumi.

Aldis Gobzems uzsvēra vairākus risinājumu virzienus, kuru mērķis būtu sakārtot maksātnespējas procesu. Pirmkārt, daudz stingrāk jāregulē maksātnespējas administratoru sertifikāciju, tai skaitā, komisijas sastāvā jāiekļauj arī, piemēram, tieslietu sistēmas, LDDK un LTRK pārstāvjus. Vienlaikus jāparedz daudz stingrāks regulējums attiecībā uz maksātnespējas procesa uzraudzību, paplašinot kreditoru pilnvaras un būtiski pārskatot Maksātnespējas administrācijas funkcijas.

Otrkārt, jāveic izmaiņas administratoru rindas noteikšanā, pārejot uz brīva tirgus regulējumu. Tas nozīmē, ka kreditoriem pašiem būtu iespēja izvēlēties administratoru, kam tie uzticas. Tādējādi palielinātos ne tikai kreditoru ietekme, bet arī atbildība, kā arī samazinātos sūdzību skaits un būtu nodrošināts efektīvāks process.

Treškārt, jānosaka ne tikai tikai maksimālais termiņš, kurā jāpabeidz maksātnespējas process, bet arī jāparedz tiesiskās sekas šī termiņa neievērošanas gadījumā. Ja process iekavējas, tad izmaksas sedz kreditors. Tas nodrošinātu daudz lielāku kreditoru iesaisti pēc būtības, kā arī motivētu ātrāk un efektīvāk pabeigt maksātnespējas procesu.

Par svarīgu ierosinājumu klātesošie minēja arī nepieciešamību samazināt gan atskaišu slogu, gan birokrātiju. Piemēram, šobrīd valsts iestādes nesadarbojas un prasa izziņas pat, ja tās ir pieejamas citu valsts iestāžu datu bāzēs. Ir jāparedz norma, kurā noteikts, ka visa informācija, ko valsts iestādes par attiecīgo procesu var saņemt no citām valsts institūcijām, tām jānodrošina patstāvīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē