Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Biedrība: Doma laukumā tomēr tirgo neoriģinālo Jāņu sieru; cenas - neadekvāti augstas

Lai gan šogad pirmo gadu tiesības pārdot mājas sieru ar uzrakstu Jāņu siers ir tikai pieciem lielražotājiem, Doma laukumā šodien atklātajā Zāļu tirgū šie noteikumi tiek pārkāpti, turklāt pārdodamā siera kvalitāte ir vidēja, bet siera cenas - nesamērīgi augstas, aģentūrai LETA atzina biedrības Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova.

"Mājas sieru ar ķimenēm Doma laukumā pārdod apmēram desmit saimnieki. Divām saimniecībām - no Viesītes un Gulbenes - uz letes bija mājas siers ar nosaukumu Jāņu siers. Kad teicu, ka šogad tas neiet cauri, saimnieces raustīja plecus, taču uzrakstu noņēma. Brīnos, ka Pārtikas un veterinārais dienests vēl nav šeit bijis, lai gan ir vienošanās, ka šogad pārkāpējiem vēl naudas sods netiks piemērots, tikai brīdinājums," sacīja Davidanova.

Viņa arī norādīja, ka viens no pārdevējiem - zemnieku saimniecība Blūdži - tirgo mājas sieru, kura nosaukums ir Jāņumātes siers.

"Tas, piemēram, ir labs risinājums, kā iziet no situācijas ar nosaukumu, taču jautājums, cik lielā mērā siers atbilst oriģinālajai receptūrai," atzina Davidanova.

Viņa arī sacīja, ka lielākoties visi šodien Zāļu tirgū nopērkamie sieri šai receptūrai neatbilst, turklāt ir neadekvāti dārgi.

"Kvalitāte diemžēl ļoti viduvēja. Siers vairumā gadījumu gatavots steigā, nav ne miņas no saimnieces rūpēm, rokām sietiem sviesta dzelteniem ritulīšiem. Un cenas ir pārsteidzošas. Ja pērn cena bija vidēji astoņi eiro kilogramā, šogad tā svārstās ap 13 eiro. Protams, ka cilvēki pērk vien nelielus gabaliņus," sacīja biedrības vadītāja.

Viņa arī norādīja, ka nozares vērtējumā viens no labākajiem šā gada Jāņu siera sējējiem ir piensaimniecība Straupe, kas biedrības nupat rīkotajā notikušajā degustācijā saņēmusi augstāko vērtējumu.

Kā ziņots - lai gan iespēja ražot Eiropas tradicionālo īpatnību reģistrā iekļauto Jāņu sieru tika dota visiem piena pārstrādes uzņēmumiem, šo iespēju izmantojuši tikai pieci, savukārt pārējie atteikušies siera salīdzinoši specifiskās gatavošanas dēļ.

Jau 2014.gadā, kad tika gatavoti dokumenti Eiropas Komisijai par Jāņu siera iekļaušanu tradicionālo īpatnību reģistrā, visiem uzņēmumiem un arī mājražotājiem piedāvājām piedalīties šajā pārtikas kvalitātes shēmā. Izņemot piecus ražotājus, no pārējiem atsaucības nebija.

"Iemesls vienkāršs - Jāņu siers ir produkts ar ļoti senu vēsturi un nemainīgu receptūru, kuras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls. Jāņu sieru sēja mūsu vecvecmāmiņas pirms simts gadiem, tā tas jāražo arī mūsdienās. Līdz ar to tas nav ātrais, samērā viegli iegūstamais siers, kad uzkarsētu pienu sarecina, nolej sūkalas un siers gatavs," iepriekš skaidroja Davidanova.

Pēc tam, kad visu ražotāju viedokļi tika apzināti, minētajā kvalitātes shēmā piedalījās pieci uzņēmumi - "Valmieras piens", Straupe, Dundaga, Rankas piens un Lazdonas piensaimnieks, un patlaban tikai viņiem atļauts tirgot produktu ar nosaukumu Jāņu siers. Uz etiķetes obligāti jābūt īpašam marķējumam ar Eiropas Savienības (ES) Garantēto tradicionālo īpatnību reģistra logotipu, kas šo produktu izceļ pārējo vidū, nodrošinot lielāku patērētāju uzticēšanos un piesaistot uzmanību, jo sevišķi atpazīstamību iebraucējiem no citām ES valstīm.

Kā ziņots, patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, tostarp Latvijas pelēkie zirņi, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā - vairāk nekā 60 produkti, kuru vidū arī Jāņu siers, sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un Carnikavas nēģi.

Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē