Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cimdars: Vēlētājiem EP kļūs saprotams, kad tas nokļūs politiskās elites ikdienas darba kārtībā

Vēlētājiem Eiropas Parlaments (EP) kļūs saprotams un atpazīstams tad, kad EP politiskajai elitei būs svarīgs arī ikdienā, nevis tikai pirmsvēlēšanu periodā, aģentūrai LETA pauda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

"Tad jau laikā starp vēlēšanām vēlētājiem būs skaidrs, par ko balsot," sacīja Cimdars, piebilstot, ka pagaidām EP politiķu darbā un komunikācijā ar sabiedrību vērojams fragmentārisms un atsevišķu politiķu centieni, kas noslīgst pārējās ikdienas aktivitātēs.

Pēc Cimdara domām, būtu svarīgi nevis ar "kaut kādiem trikiem" panākt, lai cilvēki piedalās piedalīšanās pēc, bet gan politiķiem, kas kandidēs nākamreiz, ir jāsāk domāt par to, lai EP pieņemtie lēmumi kļūtu par ikdienas dzīves sastāvdaļu un cilvēki šos lēmumus justu. Citādi, ja piedalīšanās būs piedalīšanās pēc, cilvēks nebūs apmierināts ne ar kopējo rezultātu, ne ar to, ko pats ir ievēlējis, sacīja CVK priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka pagaidām neņemas prognozēt, kāda procentuāli varētu būt iedzīvotāju aktivitāte šajās EP vēlēšanās. "Tā varētu būt līdzīga kā 2004. gadā, kad EP vēlēšanas bija vienas pašas, nevis kā 2009. gadā, kad tās norisinājās kopā ar pašvaldību vēlēšanām," izteicās CVK priekšsēdētājs.

Lūgts komentēt vēlētāju aktivitāti, kas patlaban izskatās zema, viņš norādīja: "Manuprāt, tikai lieli speciālisti vai diletanti ņemtos skaidrot zemās vēlētāju aktivitātes iemeslus, neveicot socioloģisku pētījumu un neaptaujājot vēlētājus." Tiesa gan, esot jāņem vērā fakts, ka EP vēlēšanas Latvijā ir salīdzinoši jaunas, un cilvēki tās vēl nav uztvēruši kā iespēju ietekmēt valstī notiekošo. "Vēlētāji Latvijā vispār ir ļoti jauni - mēs to darām tikai 20 gadus, turklāt darām to neapķērīgā veidā," sacīja CVK priekšsēdētājs.

"Mana iekšējā pārliecība, kas radusies, pētot paradumus Latvijā un ārvalstīs, ir šāda - vēlētāja rīcība ir atkarīga no tā, cik ļoti viņš izjūt saikni ar procesu, un kāda ir viņa kompetence," sacīja Cimdars.

Pēc CVK datiem, 2004. gadā EP vēlēšanās Latvijā piedalījās 577 879 jeb 41,34% vēlētāju. Savukārt 2009. gadā notikušajās vēlēšanās piedalījās 797 219 jeb 53,69% vēlētāju.

Iepriekš valdošās partijas Vienotība vairāki līderi atzina jūtamo vēlētāju skepsi par iespējām ietekmēt lēmumus Eiropā.

Kā ziņots, sestdien, 24. maijā, Latvijā notiek EP vēlēšanas. 952 vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā būs atvērti līdz plkst.20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē