Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Cīrule: VID rīcība pret portālu Ss.lv ir pareiza

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmums apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla Ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem ir pareizs, šodien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Viņa arī uzsvēra, ka VID mērķis ir iegūt iepriekš prasīto informāciju, tāpēc dienests darīs to, kas ir jādara, lai iegūtu iepriekš prasīto informāciju par tiem automašīnu pārdevējiem, kas īsteno automašīnu tirdzniecības shēmas, izmantojot konkrētā portāla platformu. "Domāju, ka neapstāsimies. Novedīsim līdz galam, līdz informācijas saņemšanai par auto tirgotājiem," uzsvēra VID vadītāja.

Cīrule skaidroja, ka lēmums apturēt portāla darbību esot pārdomāts jau kādu ilgāku laiku. "Pārdomāja ilgi, pārdomāja soli pa solim. Šādas darbības nenotiek pēkšņi," sacīja Cīrule.

Vienlaikus viņa atzina, ka VID mērķis nav bijis slēgt portāla darbību. Tāpat VID nolūks neesot bijis vērsties pret IT nozari un IT uzņēmumiem. Runa esot par sadarbību ar nozares uzņēmumiem, lai vērstos pret nodokļu nemaksātājiem. Savukārt sankcijas pret konkrēto uzņēmumu SIA Internet ir par nesadarbošanos ar VID.

VID ģenerāldirektore arī informēja, ka dienests plāno pārrunāt ar IT nozares ekspertiem, kā turpināt virzīt uz priekšu šo lietu.

Lūgta komentēt iespējamos zaudējumus, kas varētu būt radušies auto tirdzniecības shēmās, Cīrule norādīja, ka precīzas summas vēl neesot iespējams nosaukt, taču runa varētu būt par miljoniem eiro. Taču to būtu iespējams noskaidrot, ja izdotos iegūt iepriekš prasītos datus no uzņēmuma Internet.

Internet jurists Māris Ruķers pirmdien žurnālistiem sacīja, ka, ņemot vērā to, ka administratīvā tiesa maija beigās ir pieņēmusi Internet prasību pret VID, visām VID pret Internet vērstajām darbībām patlaban nav pamata. "Uzņēmums līdz šim ir sniedzis visu pieprasīto informāciju gan no VID, gan Valsts policijas, jo pieprasījumi bija individuāli, samērīgi un par konkrētām personām," skaidroja Ruķers.

Kā intervijā Latvijas Radio sacīja Cīrule, vēl pirmdien viņa ar VID juridiskā dienesta vadību pārrunājusi ierosinātās tiesvedības ietekmi uz VID darbībām. VID juristi to esot izvērtējuši un ir pārliecināti par dienesta rīcības atbilstību normatīvajiem aktiem.

Kā ziņots, VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla ss.lv darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar ss.lv īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA Internet saimniecisko darbību. Internet 1.augustā pieņemto VID lēmumu par Internet saimnieciskās darbības apturēšanu 3.augustā ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Cīrulei.

VID nosūtītajā pieprasījumā par sludinājumu portāla "ss.lv" bloķēšanu minēta vēl virkne ar SIA "Internet" saistītu domēna vārdu. Bez "ss.lv" iesnigumā minēti arī "2000.lv", "auto.lv", "dch.lv", "dorfman.lv", "doska.lv", "firenet.lv", "ftp.lv", "inet.lv", "internet.lv", "kasko.lv", "madam.lv", "moneta.lv", "multisistema.lv", "myphoto.lv", "netmail.lv", "noma.lv", "octa.lv", "pulse.lv", "showbar.lv", "sludinajumi.lv", "sound.lv", "sys.lv" un "titans.lv".

Augsto tehnoloģiju uzņēmuma SIA Inbokss īpašnieks Andris Griķis pirmdien pauda, ka IT uzņēmumi var aiziet no Latvijas jurisdikcijas, lai pasargātu savu biznesu. Notiekošais ap sludinājumu portālu "ss.lv" radījis sašutuma vētru IT nozarē, kas ir neizpratnē - "kā var ienākt prātā apturēt veiksmīgi strādājošu, priekšzīmīgu nodokļu maksātāju", uzsvēra Griķis.

 

Top komentāri

zvirbulēns
z
VID rīcība ir nelikumīga, pretrunā LR Satversmei, kura paģēr, ka valsts aras nesēji nav nekas augstāks par privātajiem uzņēmumiem, cilvēkiem. Informāciju varēja lūgt, bet, ja tā netiek dota, tad neko, jāvāc pašiem citādā veidā. Likums neuzliek pienākumu privātajiem apkalpot VID.
Trollis JT
T
Stučīt nav labi. Ja VID ierēdņi neprot veikt operatīvas darbības ar pieejamu informāciju... tā ir viņu pašu problēma. Varbūt pieņemt par konsultantu kādu no vecajiem čekistiem? Ja kāds vēl ir dzīvs... .
Raimonds
R
Ja Cīrulei kaut nedaudz piemīt loģiskā domāšana, tad viņai vajadzētu būt skaidram, ka VID rīcība tiesā tiks atdzīta par pretlikumīgu un tiks atcelta. Cerams, ss.lv iesniegs pretprasību par visu šo pusmūža dāmu nolaidību, un pietiesās no Cīrules un Co zaudētos desmitus vai simtus tūkstošu. ss.lv portālā ievietotā informācija visiem ir publiski pieejama, par to var pārliecināties jebkurš, kurš vismaz vienu reizi ss.lv ir lietojis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē