Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Citskovskis: Straujāku valsts iestāžu štata samazinājumu veicinātu pašvaldību iesaiste šajā procesā

Lai panāktu straujāku valsts iestāžu štata samazinājumu, šajā procesā jāiesaistās arī pašvaldībām, šodien žurnālistiem sacīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Valsts kancelejas izstrādātajā valsts pārvaldes reformu plānā rosināts trīs gadu laikā valsts pārvaldes štatu mazināt par 6% - no 58 000 nodarbināto patlaban līdz 54 500 nodarbinātajiem 2020.gadā. Tiesa, pēc Citskovska teiktā, valsts pārvaldes reformu plāns neattiecas uz pašvaldībām, pašvaldību un valsts kapitālsabiedrībām.

Kopumā Valsts kancelejas iecere paredz, ka valsts pārvaldē tiktu nodarbināti 5% no valstī nodarbinātajiem. Patlaban valsts pārvaldē strādā gandrīz 7% no visiem valstī nodarbinātajiem.

Citskovskis atzina, ka ar reformu plānu iecerēts tuvoties tādam valsts pārvaldes nodarbinātības līmenim, kāds ir, piemēram, Polijā. Taču, lai sasniegtu tādu līmeni kā Igaunijā un Lietuvā, kur šis īpatsvars ir zemāks, Latvijas valsts pārvaldē tuvākajos trijos gados štats būtu jāsamazina nevis par 3500 nodarbināto, bet gan 7000.

"Jā mēs gribētu pietuvoties Igaunijas un Lietuvas rādītājiem, mums reforma būtu jāveic dubultā apmērā, tāpēc aicinu šim reformu plānam pievienoties arī pašvaldības, kurās pēdējā laikā aktīvi audzēts nodarbināto skaits," pauda Valsts kancelejas direktors.

Jau ziņots, ka Valsts kancelejas izstrādātajā valsts pārvaldes reformu plānā rosina trīs gadu laikā valsts pārvaldes štatu mazināt par 6% un tuvināt valsts pārvaldē strādājošo atalgojumu privātajā sektorā strādājošo atalgojumam, šodien žurnālistus informēja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Reformu plāns paredz likvidēt lielāko daļu vakanto amata vietu, iesaldēt jaunu amata vietu veidošanu, kā arī trīs gadu laikā tiešajā valsts pārvaldē samazināt darbinieku skaitu par aptuveni 6%.

Citskovskis skaidroja, ka tā nebūs mehāniska štata griešana, bet gan tiks mainīts veids, kādā valsts pārvalde strādā un nodrošina pakalpojumus iedzīvotājiem.

Tāpat reforma paredz celt algu griestus valsts pārvaldē strādājošajiem līdz 80% no privātajā sektorā maksātā atalgojuma, kā arī piedāvāts ieviest jaunu atlīdzības regulējumu valsts pārvaldē.

Valsts kanceleja arī rosina pārskatīt mazu un ļoti mazu valsts iestāžu funkcijas, galvenokārt fokusējoties uz šo iestāžu funkciju centralizēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē