Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Daukšts: Krievija nav ieinteresēta saspīlējumā

Krievija patlaban nav ieinteresēta kaut kāda saspīlējuma veidošanā, bet gan Soču olimpisko spēļu mierīgā norisē, intervijā Sandrim Točam norāda vēstures doktors, politologs kārlis Daukšts intervijā.Fragments no intervijas:Izskanējusi informācija, ka Melnajā jūrā ir iebraukuši divi ASV flotes karakuģi ar 600 specvienību kareivjiem uz borta. Sākotnēji izskanēja, ka tie ieradušies, lai garantētu Soču olimpisko spēļu drošību, bet tad parādījās ziņa, ka kuģi dodas uz Ukrainas piekrasti. Kā jūs skaidrotu šādu manevru?

Domāju, ka šeit saduras divas ļoti sarežģītas lietas. Pirmkārt, Baraks Obama sākotnēji teica, ka drošība Soču olimpisko spēļu laikā tomēr nav līdz galam nodrošināta. Un vairāki Amerikas Savienoto Valstu pētniecības centri uzsver, ka sadarbība starp Krievijas un ASV drošības dienestiem nav pietiekama. Tāpēc pastāv bažas, ka informācijas apmaiņas trūkums var radīt tālākus draudus Soču olimpiādē esošajiem ASV sportistiem. Un tāpēc Obama ir uzdevis, lai kaut kāda saspīlējuma gadījumā būtu iespējams ātri evakuēt ASV pilsoņus no Sočiem. Otrkārt, protams, ka Krievijas masu mediji to uztver samērā saasināti un uzsver, ka ASV karakuģu demonstratīva ierašanās aizskar Krievijas reputāciju, tās drošības dienestu dotos solījumus par Soču olimpisko spēļu drošību, un saista, kaut arī ne sevišķi, ar tiem notikumiem, kas notiek Ukrainā. No vienas puses, tā ir tīri spekulatīva saistība. No otras puses, tas, protams, ir tāds demonstratīvs žests, ka mēs esam šeit klāt un piedalāmies ģeopolitiskajā spēlē.

Kad notika olimpiskās spēles Pekinā, izraisījās notikumi Gruzijā, kad notiek olimpiskās spēles Sočos, ir izraisījušies notikumi Ukrainā. Vai tā ir vienkārši sagadīšanās laikā?

Tomēr ir jāsaprot, ka nekādā gadījumā Krievija patlaban nav ieinteresēta kaut kāda saspīlējuma veidošanā, bet gan lai Soču olimpiskās spēles noritētu mierīgi un radītu pozitīvu gaisotni. Tāpēc Krievija nav ieinteresēta kaut kāda saspīlējuma radīšanā, un daudzi analītiķi atzīst, ka nekāda Krievijas iejaukšanās Ukrainas notikumos olimpisko spēļu laikā nav iespējama. Tas ir Krievijā izplatīts uzskats, ka Rietumiem ir izdevīgi izraisīt kaut kādu konfliktu, kas aizēnotu Soču olimpiskās spēles. Tā ir tāda Krievijas politiķu nedrošība, vai tikai netiks izdarīts kaut kas tāds, kas varētu izjaukt šīs krievu politikai nozīmīgās spēles.

Vai tad olimpiskās spēles ir nozīmīgas tikai Krievijas politikai?

Manuprāt, Krievijas puse pati izdarījusi sev tādu lāča pakalpojumu. Pirmkārt, pārāk politizēja tās. Un uzsvēra, ka šo spēļu politika ir Krievijas atgriešanās rādītājs globālajā politikā. Tāda lielvalsts politiskā darbība.

Visu interviju lasiet laikrakstā Diena otrdien, 4.februārī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē