Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dienas replika: Aktiera mākslā nepietiek ar vienkāršām valodas zināšanām

Padomā, vai būsi laimīga, labākajā gadījumā spēlējot krievu spiedzes…? - citējot slavenu amerikāņu aktrisi, kas dod padomu populārai latviešu aktrisei, kura izteikusi vēlmi iekarot Ameriku, diskusiju par latviešu aktieru iespējām Kultūras Dienas atvērumā noslēdz Dita Rietuma.

Kinokritiķe atzīst - lai arī «kultūrvidē Krievija neskan šiki, latviešu aktieriem darbs, visticamāk, ir tur, nevis kārotajos Rietumos.» Un iemeslus tam nevajag meklēt konformismā, bet vēsturiskajā tradīcijā, piebilst Dita Rietuma.

«Valoda - lūk, galvenais šķērslis talantīgu latviešu aktieru kļūšanai par «brīvi konvertējamu valūtu» starptautiskajā teātru tirgū,» secina Normunds Naumanis. Aktiera mākslā nepietiek ar vienkāršām valodas zināšanām. Nepietiek pat ar perfektām valodas zināšanām. Ir vajadzīgas valodas zināšanas bez mazākā akcenta. Pretējā gadījumā prostitūta no Austrumeiropas vai krievu mafiozi epizodiskā lomā var izrādīties aktiera karjeras griesti. Arī aktieris Gundars Āboliņš atzīst, ka Cīrihes teātrī savulaik nācās pamatīgi pasvīst pie vācu valodas, kaut, viņaprāt, tā ir perfekta.

Lana Kazlauskiene aktierus, kuri izlaužas ārpus Latvijas, iedala trīs kategorijās. Vieni ceļu uz Krievijas kino izcirta jau padomju laikos, otri ir jaunieši, kas jau aktiermeistarību studē ārzemēs un turpat arī dzīvo un strādā, trešie ir pārējie, galvenokārt Latvijas teātros strādājošie, aktieri, kuriem vēl jāizlaužas pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē