Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dienas replika: Mīts par Latgali

Latgali žēlo, par Latgali šausminās, Latgalei sola - jebkurā gadījumā tiek sagaidīta aktīvāka, jēdzīgāka valsts politika šajā reģionā. Un politiķi, kā nu māk, cenšas pieprasījumu apmierināt - turklāt ne tikai ar runāšanu, bet pat plāniem un dzīvas naudas apsolījumiem. Vai būs rezultāti? Var gadīties, ka ne - pat ja solītā nauda būs. Jo valstīm ne sevišķi labi padodas t. s. depresīvo reģionu attīstīšana ar tiešas iejaukšanās metodēm.

Skaidrs, ka latgaliešu rūgtumu tas nemazina, tomēr jāatgādina, ka krasas reģionālas atšķirības ienākumu, attīstības līmeņos ir arī citās, par Latviju krietni turīgākās valstīs. Klasisks piemērs - Itālijas dienvidi. Un - it kā ieguldīti desmitiem miljonu, būvēti ceļi, tilti, bet rezultāts pašvaks. Līdera pozīcijas bezdarba ziņā saglabātas, kriminogēnā situācija slikta, vietējie turpina migrēt uz ziemeļiem. Protams, var teikt, ka konkrētajā gadījumā vainojami korumpētie Itālijas politiķi un viņu draudziņi mafijas aprindās. Tomēr daudz labāk nav veicies Spānijā, kur Katalonija uzskata, ka centrālā vara bezjēdzīgi pumpē naudu Andalūzijā; būtiskas atšķirības turīguma līmeņos ir starp Lielbritānijas reģioniem utt.

Citiem vārdiem sakot, ja reģions neatrod savu nišu ekonomikā, ja reģiona cilvēki paši nesasparojas, tad valsts atbalsts (pat ja runa ir ne tikai par naudu, bet dažādiem nodokļu sistēmas stimuliem) depresīvajiem reģioniem var kļūt par ūdens liešanu caurā mucā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē