Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dienas replika: Neatkarības cena

Dažas a priori bezgalīgas un neauglīgas diskusiju tēmas, piemēram, kādas profesijas pienesums valstij ir kaut nedaudz būtiskāks nekā citu un kurai attiecīgi pienākas zināmas priekšrocības ceļā uz saprātīgu atalgojumu. Policisti, mediķi, skolotāji utt. Uz šādu statusu labprāt pretendē arī tiesneši, kas varētu likties saprotami, ja atceramies, cik daudzi privātpersonu un ekonomikas dzīvi tieši ietekmējoši lēmumi tiek izšķirti tiesā.

Tad nu tiesnešu cunfte, apelējot pie tiesu sistēmas neatkarības, vēlas - lai gan paši to, protams, neatzīs - budžeta naudas piešķiršanā būt tādi kā vienlīdzīgāki starp vienlīdzīgiem.

Tomēr uzstādījums ir kļūdains. Nav šaubu, ka, lai tiesnesis būtu neatkarīgs, pildot savus profesionālos pienākumus, viņam jābūt kaut cik brīvam no finansiālajām rūpēm. Tiesa, to pašu var teikt par citām profesijām (ciniski izsakoties, visām, kurās strādājošajam ir iespēja korumpēties). Tomēr vēl būtiskāks ir iebildums, ka atalgojuma un darba kvalitātes savstarpējo saikni grūti iezīmēt, jo nav nosakāms slieksnis, kuru sasniedzot indivīds braši novēršas no kārdinājumiem un ne mirkli nezaudē taisno stāju. 1000 latu mēnesī? 2000? 3000? Nu jau gan vajadzētu pietikt, vai ne? Nu, spriežot pēc dažām epizodēm banku un politikas jomās, arī cilvēks, kurš gadā nopelna miljonu, dažkārt pamanās neveltīt sevi darbam pilnībā vai, vēl trakāk, rīkojas neētiski. Jo apetīte rodas ēdot. Tādēļ kaulēties par algu vajag, tomēr neķeroties pie demagoģijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē