Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dienas replika: Veselības miljoni

Diena pēta, kā tiek tērēta Eiropas Savienības nauda veselības aprūpei (2007.-2013. gads). Kopējais Eiropas Savienības finansējums šajā laikā ir aptuveni 180 latu, līdz šim apgūti ir 80 miljoni, bet Veselības ministrijas pārstāvji uzskata, ka līdz 2015. gada beigām visa ES veselības aprūpei paredzētā nauda tiks apgūta.

No 180 miljoniem aptuveni 140 miljonu ir paredzēti slimnīcu sektoram. Šāds naudas sadalījums izsauc diskusiju, tomēr ir jāņem vērā, ka izmaksas stacionārās aprūpes infrastruktūras sakārtošanā ir objektīvi dārgākas, bet lielākoties padomju laikā celto slimnīcu ēku stāvoklis tāds, kas prasīja būtisku uzlabojumu. Kamēr nav zināms Eiropas fondu apjoms nākamajā plānošanas periodā 2014.-2020. gadā, valdībai nav arī nekādu aplēšu, cik naudas varētu nonākt veselības aprūpei. Tomēr veselības ministre sauc prioritātes, kurās Eiropas Savienības nauda turpmāk būtu svarīga. Kā pirmās viņa min sabiedrības informēšanu par veselības aprūpi un profilaksi. Jācer, ka pirmā prioritāte - sabiedrības informēšana - nav saistīta ar vēlēšanu gada iekrišanu 2014. gadā. Tā krītot kārdinājumā informēšanu par veselības aprūpi sajaukt ar informēšanu par Ingrīdu Circeni un valdības labajiem darbiem - un tā Krievijas stilā izmantot administratīvo resursu pirms vēlēšanām, ko labi pieprot arī Latvijā. Savukārt ideja par profilaksi kā veselības sistēmas pamatu ir pareiza. Tikai grūti īstenojama sistēmā, kurā veselības industrija pelna no slimības, nevis veselības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē