Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Dumbrājs: Latvija un kodolenerģija

25.oktobra Dienā publicēta ekspresintervija ar SIA EK sistēmas tehnisko direktoru Alni Kaļānu "Izgudrojuši mūžīgās enerģijas avotu". Intervija satur kļūdainus apgalvojumus, sākot ar virsrakstu un Salaspils kodolreaktora vēstures neprecīzu atspoguļojumu un beidzot ar nereāla, sabiedrību maldinoša megaprojekta izklāstu. 

Šī intervija ir pamudinājusi mani (kodolfiziķi) īsi izteikt savas domas par kodolenerģiju Latvijā. Kā zināms, ir divi kodolenerģijas iegūšanas veidi: kodolskaldīšana (smago kodolu sadalīšana vieglākos fragmentos) un kodolsintēze (vieglo kodolu saplūšana smagākos kodolos). Pirmā ir tā saucamā kodolskaldīšanas enerģija, ko iegūst parastajās kodolelektrostacijās, otrā - kodolsintēzes enerģija, ko iegūs nākotnes reaktoros. Latvijā, atšķirībā no mūsu kaimiņvalsts Lietuvas, nekad nav darbojusies kodolelektrostacija. Te vietā paskaidrot, kas bija Salaspils kodolreaktors. Tas bija zinātniskais reaktors, kurā tika iegūti interesanti un nozīmīgi rezultāti kodolfizikā, cietvielu fizikā, radiācijas kontūra izveidē, utt. Tam nav sakara ar kodolelektrostaciju. Tiem, kas interesējas par Salaspils reaktora vēsturi, iesaku izlasīt divas ļoti interesantas grāmatas, kuras sarakstījis ilggadējais reaktora galvenais inženieris Valdis Gavars ("Blakus dalītam kodolam" Zinātne, 2010 un "Salaspils zinātniskā kodolreaktora 50 gadi" Zinātne, 2010). 

Nozīmīga ir dažādu valstu reakcija uz Fukušimas kodolstacijas avāriju Japānā pirms diviem gadiem. Vācija ir kļuvusi par vienīgo industriālo valsti pasaulē, kura pieņēmusi lēmumu nākotnē pilnībā atteikties no kodolenerģijas, slēdzot līdz 2021. gadam visas savas kodolelektrostacijas. Nedomāju, ka tas Vācijai izdosies (skat. manu rakstu žurnālā Enerģija un Pasaule Nr. 5 (70), 2011. gads, 40.-43. lpp.). Pēdējo divu gadu pāreja uz tā saucamajiem atjaunotās enerģijas avotiem, vēju turbīnām un saules baterijām, nav vaiņagojusies ar panākumiem. Elektrības cena strauji aug. Vides piesārņotība arī pieaug. Kad vēja nav un saule nespīd, jādarbina ogļu elektrostacijas. Ļoti iespējams, ka Vācijai nāksies revidēt savu lēmumu. Citas valstis savas kodolelektrostacijas ne tikai netaisās slēgt, bet plāno būvēt jaunas. Kā piemēru minēšu Austrumeiropu. Slovēnijā darbojas viena kodolelektrostacija, Ungārijā četras, Čehijā sešas (divas paredzēts būvēt), Slovākijā četras (divas tiek būvētas), Rumānijā divas (divas tiek plānotas), Bulgārijā divas (viena tiek plānota). Polijā paredzēts būvēt sešas, Baltkrievijā divas un Lietuvā vienu kodolelektrostaciju. Vai Latvijai vajadzīga sava kodolelektrostacija? Nezinu, neesmu ekonomists. Taču, ja atbilde skanētu: jā, vajadzīga, es teiktu, ka to nevarētu uzbūvēt. Tas būtu par dārgu. Taču galvenais, Latvijā nav speciālistu ar vajadzīgo pieredzi šajā jomā. Domāju, ka Latvijai vajadzētu iesaistīties kodolelektrostaciju projektēšanā Lietuvā un Polijā, vai vismaz šos projektus morāli atbalstīt ar cerību nākotnē tikt pie lētākas elektrības. 

Kā ir ar kodolsintēzes reaktoriem? Kā jau minēju, tie ir nākotnes reaktori. Šāds reaktors nekur pasaulē vēl nav uzbūvēts. Turpinās intensīvs zinātnisks un inženiertehniskais darbs šādu reaktoru darbības principu un tehnoloģisku problēmu pētīšanā (skat. rakstu A. Šternbergs, V. Gavars, O. Linkēvičs, G. Ķizāne "Kodolsintēzes reaktoru attīstība – līdz ITER un turpmāk" Enerģija un Pasaule Nr. 5 (82), 2013, lpp. 68. – 71.). Šajā darbā iesaistīti tūkstošiem inženieru un zinātnieku visā pasaulē, arī Latvijas, tai skaitā bijušā Salaspils kodolreaktora, zinātnieki. Ar to mums jālepojas un jābeidz fantazēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē