Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ekonomiste: Pakalpojumi kļūst dārgāki

Patēriņa cenu inflācija saglabājas ļoti mērena. Jūnijā patēriņa cenas pieauga par 0,3% salīdzinājumā ar maiju un gada inflācija nedaudz paātrinājās, līdz 0,7%.

Pārtikas cenas kopumā jūnijā bija nedaudz mazākas nekā gadu iepriekš, ko labvēlīgi ietekmēja izejvielu cenas pasaulē, kas pēc pieauguma šī gada sākumā pēdējos divos mēnešos atkal noslīdēja uz leju. Piemēram, augļu un dārzeņu cenas, lai arī nedaudz pieauga jūnijā salīdzinājumā ar maiju dēļ jaunas ražas, bija ievērojami zemākas nekā gadu iepriekš. Tam daļēji varēja palīdzēt, piemēram, siltā ziema Eiropā.

Degvielas cenas pēdējā laikā ir nedaudz pieaugušas (līdzīgi kā naftas cenas pasaulē) un jūnijā jau bija gandrīz pērnā gada līmenī. Gāzes un siltuma tarifi joprojām ir mazāki nekā gadu iepriekš.

Pretēji preču cenām, kas jūnijā vēl bija nedaudz mazākas nekā pirms gada, pakalpojumu cenas turpina pakāpeniski augt. Jūnijā tās bija jau par 3% augstākas nekā gadu iepriekš – dārgāki kļuva, piemēram, viesnīcu pakalpojumi, atpūtas un kultūras pakalpojumi, tūrisms, ambulatoru pacientu aprūpe. Tas norāda uz to, ka iekšzemes faktoru spiediens uz cenām pakāpeniski palielinās, pieaugot darbaspēka izmaksām. 

Vidējā inflācija Latvijā šogad vēl saglabāsies zema, tā, visticamāk, būs nedaudz zemāka nekā aprīlī prognozētie 1,5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē