Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eksperte: Trūkst vienotas izpratnes par ārpusģimenes aprūpes modeli

Valstī trūkst vienotas izpratnes un ieteikumu par to, kādam vajadzētu būt ārpusģimenes aprūpes iestāžu modelim, uz kurieni mēs ejam nākotnē un kādā veidā reorganizējam esošo aprūpes sistēmu, portālam Diena.lv sacīja Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijas Bērnu interešu aizstāvības speciāliste Kristīne Veispale.

Tiesībsargs Juris Jansons ceturtdienas rītā Latvijas Radio sacīja, ka tas ir diezgan kritiski, ja Latvijā attīstās bērnunami, bet neattīstās audžuģimeņu institūts. "Ārkārtīgi kritiski tas ir, ja politiķi tam nepievērš pienācīgu uzmanību," sacīja tiesībsargs. "Politiskais kūtrums ir galvenais iemesls, kādēļ Latvijā nav attīstītas bērnunamiem alternatīvas ārpusģimenes aprūpes formas," uzskata J.Jansons. Viņš skaidroja, ka alternatīvajā aprūpē audžuģimenes institūts nav nostiprināts, "tas ir drīzāk tādas misijas ietvaros". Viņš arī atzina, ka audžuģimeņu kompensācija 80 latu apmērā ir nepietiekama.

"Politiķu kūtrumu šī jautājuma risināšanā var mainīt tikai un vienīgi nepārtraukti informējot un izglītojot politiķus par konstatētajām problēmām, iepazīstināt ar pētījumiem un ekspertu viedokļiem, kas notiek ar bērna attīstību un spēju veiksmīgi iekļauties sabiedrība, ja bērns dzīvo bērnu namā," portālam Diena.lv teica J.Jansons.

K.Veispale piekrita tiesībsarga apgalvojumam par politisko kūtrumu, tomēr norādīja, ka tas ir tikai viens no faktoriem. "Tomēr vērtējot situāciju kopumā: mūsu valstī ir virkne problēmu, kas jārisina, lai palīdzētu sabiedrības neaizsargātākajām grupām - bērniem, ģimenēm, cilvēkiem ar invaliditāti, veciem cilvēkiem. Līdz ar to izprotam, ka šobrīd problēmas bērnu ārpusģimenes aprūpē nav prioritāte. Vienlaikus mēs uzskatām, ka būtu jāatrod iespēja dienaskārtībā iekļaut jautājumu par to, kā mēs spējam parūpēties par bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, plānojot nepieciešamās pārmaiņas esošajā sistēmā," sacīja asociācijas Bērnu interešu aizstāvības speciāliste.

Viņa uzskata, ka esošā ārpusģimenes aprūpes sistēma Latvijā neveicina bērnu nonākšanu ģimenes aprūpē pēc iespējas ātrākā laikā. "Neskatoties uz to, ka šobrīd normatīvais regulējums bērnu tiesību jomā paredz, ka bērnu ievieto institūcijā tikai tad, ja ārpusģimenes aprūpi bērnam nav iespējams nodrošināt audžuģimenē vai pie aizbildņa, daudzi bērni vēl joprojām atrodas aprūpes iestādēs," sacīja speciāliste. Kā vienu no aktuālākajām problēmām K.Veispale minēja bērnu līdz 3 gadu vecumam nonākšanu bērnunamos, jo tas būtiski ietekmē bērna attīstību. Savukārt tiesībsargs norādīja, ka saskaņā ar starptautiskajiem bērnu tiesību standartiem bērna, kurš ir vecumā līdz 3 gadiem, ievietošana aprūpes iestādēs ir uzskatāma par bērnu tiesību pārkāpumu. Līdz ar to, izvēloties ārpusģimenes aprūpes formu, maziem bērniem ir jābūt nodrošinātai aprūpei ģimeniskā vidē. Kā vienu no šķēršļiem bērna iespējami ātrākai nonākšanai atbilstošā ģimenē K.Veispale minēja finansēšanas sistēmu ārpusģimenes aprūpes jomā.

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija uzskata, ka situāciju varētu uzlabot pieejamā atbalsta sistēmas izvērtēšana ģimenēm ar bērniem, lai pēc iespējas mazāk bērniem būtu jānonāk ārpusģimenes aprūpē.  "Vienlaikus būtu nepieciešams izstrādāt deinstitucionalizācijas plānu, kas ietvertu - iestāžu reorganizāciju un aprūpes pakalpojumu attīstību atbilstoši bērnu un ģimeņu vajadzībām, aizbildnības un audžuģimeņu modeļa attīstību un atbalsta sistēmas pilnveidi adoptētājiem, audžuģimenēm un aizbildņiem, jaunu alternatīvu ģimenes tipa aprūpes pakalpojumu attīstību un vienotu un caurskatāmu bērnu ārpusģimenes aprūpes finansēšanas sistēmu," skaidroja K.Veispale.

Tiesībsarga birojs pagājušā gadā izstrādājis ziņojumu bērnu tiesību jomā, kas ietver vairākus secinājumus, kā uzlabot esošo situāciju bērnu aprūpē. Kā vienu no risinājumiem birojs min sniegt pietiekamu atbalstu ģimenēm, kuras aprūpē bērnus ar īpašām vajadzībām, un sekmēt alternatīvu aprūpes pakalpojumu pieejamību, lai samazinātu šo bērnu ievietošanu aprūpes iestādēs un veicinātu bērnu izņemšanu no aprūpes centriem. Savukārt, lai panāktu bērnunamu skaita sarukšanu, "valstī jābūt izstrādātai deinstitucionalizācijas stratēģijai un attiecīgam rīcības plānam ar skaidriem mērķiem un uzdevumiem noteiktam laika periodam", uzsvērts tiesībsarga ziņojumā. Tajā izstrādāti priekšlikumi arī attiecībā uz alternatīvajām aprūpes formām - aizbildniecību un audžuģimenēm. Viens no ierosinājumiem arī paredz nodrošināt pietiekamu finansējumu un sociālās garantijas cilvēkiem, kuri vēlas aprūpēt bērnus.

(Labklajības ministrija atbildes portālam Diena.lv solīja sniegt dienas beigās)

Tiesībsarga biroja ziņojums par bērnu tiesībām pieejams šeit!




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē