Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksperts: Vēlēšanu rezultāti liecina par autoritāras varas nostiprināšanos Krievijā

Krievijas Valsts domes vēlēšanu rezultāti vedina domāt par autoritāras varas nostiprināšanos Krievijā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

Kudors sacīja, ka daļēja vēlēšanu sistēmas maiņa ļāva partijai Vienotā Krievija būtiski uzlabot savus rezultātus, kas dos Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmam simbolisku leģitimitāti. Tomēr, kā norādīja Kudors, šīs vēlēšanas nav uzskatāmas ne par taisnīgām, ne brīvām, jo, lai gan pati vēlēšanu procedūra tiek īstenota, dažādiem politiskajiem spēkiem nav vienādu iespēju paust savu viedokli ar Krievijas televīzijas kanālu palīdzību.

Taujāts par iespējamo Krievijas ārpolitikas maiņu, viņš atzina, ka radikālas izmaiņas, tostarp arī saistībā ar Latviju, neesot prognozējamas. "Putins turpinās īstenot savu virzienu, tostarp NVS telpas integrāciju un multipolāras pasaules kārtības nostiprināšanu, ko Krievija izprot kā ekskluzīvas tiesības ne tikai ietekmēt, bet arī noteikt kaimiņvalstīs notiekošo," sacīja Kudors.

Taujāts par Baltijas valstīs dzīvojošo pilsoņu atbalstu Vienotajai Krievijai, eksperts norādīja, ka līdzīgs atbalsts bija arī 2011.gadā. Tas esot skaidrojams ar vairākiem faktoriem, tostarp Krievijas propagandas efektivitāti, "kuru nodrošina tas, ka Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi dzīvo tajā pašā informatīvajā telpā, izņemot to, ka viņi neredz ikdienas problēmas, kuras televīzijā nerāda".

Kudors atzīmēja, ka dienu pēc vēlēšanām parādījās ziņas, ka Krievijā tiks izveidota Drošības ministrija. "Virziens ir nevis uz liberalizāciju, bet vēl lielāku varas kontroli. Gatavojoties vēlēšanām, Putins turpinās pakāpenisku, bet ne visu atslēgas personu nomaiņu. Tagad sāksies interesantais posms, jo, ja par šīm vēlēšanām sevišķas intrigas nebija, par prezidenta vēlēšanām intriga saglabājas un tikai pieaugs," prognozēja eksperts.

Kudors norādīja uz vairākiem zīmīgiem pēdējā laika notikumiem, pieminot arī Nacionālās gvardes izveidi, kas bijis solis, kas ļauj samazināt iespēju nemieriem pārvērsties par lieliem nemieriem, pieprasot izmaiņas politikā. "Taču reformas var aizkavēties, un arī tā sauktajā rezerves fondā pēc gada, iespējams, nekas vairs pāri nebūs palicis," sprieda eksperts.

Jau ziņots, ka Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā partija Vienotā Krievija, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Saskaņā ar šiem rezultātiem, kas iegūti, saskaitot vairāk nekā 80% nodoto biļetenu, Vienotā Krievija pēc partiju sarakstiem saņēmusi 54,28% balsu.

Otrajā vietā ir Komunistiskā partija ar 13,61% balsu, apdzenot ultranacionālistisko Liberāldemokrātisko partiju, kurai ir 13,37% balsu. Kreisi centriskā partija "Taisnīgā Krievija" ir ceturtajā vietā ar 6,17% balsu. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai Valsts domē pēc partiju sarakstiem.

Atbilstoši balsojuma rezultātiem vienmandāta apgabalos parlamentā iekļuvušas vēl divas partijas - Dzimtene un Pilsoniskā platforma. Katra no tām ir uzvarējusi vienā vienmandāta apgabalā.

Kopumā parlamentā ir iekļuvušas sešas partijas.

Top komentāri

susuris
s
Eksperti, lieciet taču vienreiz Krievijai mieru, bet apskataties ,kas notiek pašu mājās, drīz jau Latvijas laukos sevišķi Latgalē būs kā pēc lielā mēra, kad varēja veselu dienu iet un nedzirdēt nevienā sētā gaili dziedam!
Ass
A
Intresanti kurš sponsore šo austrumu politikas centru?Kuras valsts intereses sis centrs pārstāv mūsu valsti? Par autoritāti runājot jāpaskatās uz mūsu politiķiem kuri pat nekaunas izujinat tautas pārstāvjus kuri gaida atbildes vai kundzinus kuri sēž savos krēslos pēdējos 25 gadus? Gandrīz to pasu var teikt par Briseli kura norāda ES valstīm ko darīt un ka darīt ,bet nepakļaušanās tiek sodīta ar sankcijām un soda naudām. Krievija zin ko grib un zin ko var,bet citi no nekādīgi nevar saprast vai negrib. Labs un spēcīgs līderis ir vajadzigs katrai sevi cienošai valstij vai valstelei.
Vārds
V
Šis tā sauktais "Eksperts" ar visiem saviem regulārajiem troļļiem var iet *irst. Krievi malači. Putinu cienu kā Krievijā, tā ASV.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē