Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

EP kandidāts Dinēvičs: Vai LSDSP maldina vēlētājus?

Laikrakstā Diena 15.04.2014 žurnāliste Rūta Kesnere rakstā Partijas maldina vēlētājus apgalvo, ka LSDSP EP priekšvēlēšanu programmā minētais ir attiecināms tikai un vienīgi uz nacionālo kompetenci un nav atrodams gandrīz nekas, kas patiešām ietilptu EP kompetencē. Vairāk vai mazāk tas esot arī citu partiju programmās, bet tas mums ir vājš mierinājums, tāpēc atļaušos nepiekrist autores apgalvojumam un, lai vēlētājiem nerastos maldīgs priekšstats par mūsu programmu, paust partijas viedokli.

Mūsu programma sastāv no preambulas un risinājumiem, kurus mūsuprāt vissvarīgāk atrast. Tie būtu: krīzes seku likvidēšana, tautsaimniecības attīstība, problēmas veselības aprūpē, problēmas izglītībā un zinātnē, kā arī enerģētiskā neatkarība. Ievērojot Krievijas agresīvo politiku un impēriskās tieksmes, preambulā mēs lūdzam balsot par mums, lai otrajā lielākajā EP frakcijā sociālistu frakcijā būtu latviski domājoši deputāti kā pretsvars Kremļa advokātiem no partijas Saskaņa. Jācer, ka preambulas atbilstība EP kompetencei nerada šaubas.

Krīzes seku pārvarēšana ir aktuāla gan Latvijā gan ES un politiķiem jāatgūst vēlētāju uzticība kā šeit tā tur. To var izdarīt vēršoties pret krīzes patiesajiem izraisītajiem - bankām, ko piedāvājam mēs un sociāldemokrāti Eiropā. Jācer, ka banku problēmas skatīšana EP pēdējā sēde ir pietiekams kompetences pierādījums mūsu nostājai.

Tautsaimniecības attīstība ir svarīga ES kopumā un katrai dalībvalstij atsevišķi, sevišķi Latvijai, kurai tas ir vienīgais ceļš kā apturēt cilvēku aizbraukšanu tādejādi saglabājot latvisku nacionālu valsti. Dzīves līmeņa izlīdzināšanai dalībvalstīs jākļūst par ES pirmo prioritāti. Pastāvot strādājošo migrācijai, mēs uzskatām, ka daļa no citās valstīs samaksātiem darbaspēka nodokļiem būtu jāatdod darbinieka izcelsmes valstij, kur viņš dzimis, audzis, ieguvis izglītību un profesiju. Oponenti teiks, ka nodokļi ir dalībvalsts kompetence, taču vēlos atgādināt, ka nodokļu lietās ES var pieņemt lēmumus, bet tikai tad, ja visas dalībvalstis ir vienisprātis. Tad kāpēc nerosināt šādu diskusiju? Par pievienotās vērtības nodokļa minimālām likmēm taču varēja vienoties. Līdz ar to mūsu piedāvājums vismaz kā diskutējams noteikti atbilst ES kompetencei .

Veselības aizsardzības jomā ES kompetence ir tiesības atbalstīt, koordinēt un papildināt dalībvalstu pasākumus (sk. LESD 6.pantu). EP veselības aizsardzības jautājumus skata Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejā, kura ir atbildīga par programmām un specifiskiem pasākumiem veselības aizsardzības jomā, farmaceitiskiem preparātiem un kosmētikas līdzekļiem, veselības aspektiem saistībā ar bioterorismu, Eiropas Medicīnas aģentūru un Slimību profilakses un kontroles Eiropas centru, kā arī citiem jautājumiem. Mediķi, kuri darbojas LSDSP rindās, ievēlēšanas gadījumā censtos panākt saprātīgu atbalstu, ES kompetences ietvaros, nepieciešamām izmaiņām Latvijas veselības aprūpes politikā, kuras problēmas aprakstītas mūsu programmā ar domu, lai nodrošinātu cilvēktiesības uz kvalitatīvu veselības aprūpi un zāļu pieejamību, kas ir ANO mērķis un arī ES mērķis un uzdevums.

Analizējot mūsu programmā teikto par izglītību un zinātni, raksta autorei jāpiekrīt tikai vienā jautājumā - patiešām nav ES kompetence vai sākot ar pirmskolu tiks runāts par patriotismu, kaut gan patriotiski pilsoņi valstij ir vajadzīgi.

Noslēdzošā mūsu programmas sadaļa veltīta enerģētikai, kura ir ES kopējā kompetence ( sk. LESD 4. pantu) un nerada šaubas par atbilstību. Rezumējot rakstīto, jāsaka, ka mūsu programmā ir ļoti maz momentu, par kuru atbilstību ES kompetencei nāktos šaubīties. Jācer, ka man būs izdevies kliedēt bažas par LSDSP "nekompetento" programmu, kuras varēja rasties no raksta "Partijas maldina vēlētājus". Atcerēsimies, ka programmas ir ierobežotas ar 4000 rakstzīmēm un partijas var tur iekļaut tikai viņuprāt svarīgāko pārējo paredzot skaidrot diskusijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē