Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Gašpuitis: Ekonomika notur tempu

Neskatoties uz nedaudz ieskābušo iedzīvotāju noskaņojumu, ekonomikas izaugsmes temps šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinājumā ar pirmajiem diviem, ir nedaudz paātrinājies, uzrādot kāpumu 4,5% apmērā. Nu jau ierasti, ka galveno virzītājlomu uzņēmusies tirdzniecība (+5,4%). Strauji turpināja augt būvniecība (+11,6%). Viens no aktivitātes audzētājiem bija kāpums dzīvojamo māju būvniecībā par 83%. Pozitīvs pārsteigums bija apstrādes rūpniecības ātrā atgriešanās ierindā, trešajā ceturksnī jau augot par 2,5%. 

Nedaudz buksējot eksportam un investīcijām, galvenā izaugsmes dzinēja lomu pēdējā laikā ir uzņēmušās mājsaimniecības. Tā trešajā ceturksnī privātais patēriņš pieaudzis par 4,9%. Pozitīvi, ka trešajā ceturksnī plusos atkal ir investīcijas, kas palielinājās par 3%. Par 1,4% palielinājās valdības tēriņi. Tikmēr kritās gan eksports, gan imports. Tomēr importam samazinoties straujāk, šīs tendences atstāja pozitīvu ietekmi uz IKP.

Lielos vilcienos šā gada ceturtajā ceturksnī, gan nākamgad vērojamās tendences turpināsies. Mājsaimniecību patēriņam joprojām būs galvenā loma. Reālo ienākumu kāpums būs viens no pamatnosacījumiem. Tikmēr eksportam, ņemot vērā globālās prognozes, ir jāatgūstas un jākļūst aktīvākam. Turklāt, gada otrajā pusē, gan ejot līdzi pozitīvākām tendencēm ārējos tirgos, gan iezīmējoties jaunajam ES fondu sadales virzieniem, uzņēmēji varētu kļūt krietni aktīvāki veicot investīcijas. Rezultātā nākamajā gadā izaugsmes prognozes ir par nelielu kārtu optimistiskākas, attiecīgi 4,8%. Jāpiebilst, ka tās tomēr ir uz pusi zemākas par pirmskrīzes iespēto un norāda uz to, ka uzlabojumi visās sfērās īstenosies pakāpeniski un nevienmērīgi. Taču, ņemot vērā pašreizējo globālo konjunktūru, tas ir ļoti apsveicams rezultāts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē