Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gašpuitis: Rūpniecība - eksportspēja nosaka rezultātus

Novembrī rūpniecības produkcijas apjomi samazinājās par 0.9%. To ietekmēja kritums apstrādes rūpniecībā par 3.8%. Savukārt kāpums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (+4.3%) un elektroenerģijas un gāzes apgādē (+9.1%). Savukārt 2014.gada 11 mēnešos rūpniecības apjomi gada laikā ir samazinājušies par 0.7%. Kritumu ir diktējuši siltie laikapstākļi, kā dēļ ir mazinājusies elektroenerģijas un gāzes apgādes apjomi. Tikmēr nelielā apjomā ir augusi apstrādes rūpniecība (+0.2%).

Vēl atliek sagaidīt decembra mēneša datus, lai noslēgtu 2014.gada bilanci. Tomēr krasas pārmaiņas jau uzrādītājās 11 mēnešu tendencēs, visticamāk, neieraudzīsim. Tāpat kā 2014.gads, arī šis solās būt pietiekami sarežģīts. Strauja izaugsme apstrādes rūpniecībā šogad drīzāk būs izņēmums, kas pamatā balstīsies veiksmīgā eksportā, jo tādi iekšzemes projekti, kas spētu uzstutēt kādu no nozarēm, nav sagaidāmi. Kopējie nozares rezultāti turpinās balstīties uz kokapstrādes un pārtikas rūpniecības spējām, kur lielākas izaugsmes perspektīvas ir kokapstrādei. Tikmēr pārtikas rūpniecībai būs salīdzinoši smags adaptācijas periods, kurā tiks strādāts pie alternatīvām Krievijas tirgum.

Visdrīzāk, lejupslīde turpināsies kuģu būves un remonta nozarē. Tāpat tuvākajā laikā piezemētas perspektīvas sagaida arī tekstila un apģērbu ražošanu, kas izjutīs Krievijas patērētāju pirktspējas kritumu. Darbību ir beidzis arī nozīmīgs apģērbu ražošanas uzņēmums, kas velk kopējos rādītājus uz leju. Pozitīvu ietekmi varētu sniegt eirozonas patērētājs, tomēr jautājums, cik lielā mērā un, vai tas spēs kompensēt zudušo pieprasījumu Austrumos, paliek atklāts.

Straujš pieaugums varētu turpināties datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kur primārā loma ir un būs viena uzņēmuma spējai noturēt komunikācijas tīklu izveidi dažādos pasaules reģionos. Nenoteiktība mijas ap ķīmijas nozari, kur primārais būs biodegvielas pieprasījums ārējos tirgos un izejvielu pieejamība. Kāpumu varētu turpināt arī mēbeļu un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana. Šo nozaru kāpuma pamatnosacījums ir eirozonas atgūšanās nosacījumos, tas ir patērētāju vēlmē, nepieciešamībā pēc mājokļu labiekārtošanas un auto iegādes. Krītošās energoresursu cenas varētu balstīt šādu vēlmju pieaugumu.

Joprojām lielas cerības saistās ar Liepājas Metalurga atgriešanos ierindā, kas varētu sniegt lielu atspaidu uz kopējo nozares potenciālu. Tik laiks rādīs kā un kādā apjomā tas īstenosies.

Tādejādi šis gads nozarei sola lielu svārstību un sarežģītu apstākļu perspektīvas, ko raksturos ļoti atšķirīgi rezultāti starp nozarēm un to ietvaros, kur primārais, runājot par visas nozares rezultātiem, joprojām būs konkrētu uzņēmumu un to vadītāju spējā uzķert aktīvākos eksporta tirgus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē