Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Gašpuitis: Rūpniecība iznirst plusos

Jūlijā produkcijas apjomi turpināja kāpt un, salīdzinot ar jūniju, tās apjomi bija par 1,8% lielāki. Gada izteiksmē rūpniecības apjomi uzrādīja 2,1% pieaugumu. Visai iespaidīgi palielinājās ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde (+12,2%). Arī apstrādes rūpniecības pieaugums bija ievērojams – 4,2%. Samazinājumu uzrādīja elektroenerģijas un gāzes apgāde (-9,1%).

Kritumu šajā nozarē ietekmēja patēriņa kritums, ko ietekmēja Liepājas metalurga darbības apstādināšana, kā arī karstie laikapstākļi, kas mazināja ūdens daudzumu elektroenerģijas ražošanai.Lielākais apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugums bija citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē - 3,6 reizes, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē (+61%) un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozarē (+18,3%). Lielākajās nozarēs pieaugums bija vērojams metālapstrādē (+5%), pārtikas produktu ražošanā (+1,9%) un kokapstrādē (+1,8%). Metālapstrādes veikumu lielā mērā noteica pērnā gada zemā aktivitāte, savukārt pārtikas produktu ražošanu virza gan iekšzemes patēriņa pieaugums, gan panākumi eksportā. Savukārt kokrūpniecības attīstības perspektīvas varētu liecināt par būvniecības nozares atgūšanos, gan arī pieprasījuma aktivizēšanos ārējā tirgū. Eirozonas industriālā sektora mošanās ir laba ziņa arī vietējai rūpniecībai, kas sniegs pozitīvu ietekmi. Tādēļ, lai arī septiņos mēnešos nozare atrodas mīnusā (-0,2%), sagaidāms, ka gadu kopumā tā spēs noslēgt ar pieaugumu. Liela ietekme uz kopējiem rādītājiem būs tam, cik ātri un cik lielā mērā darbību atsāks Liepājas metalurgs. Taču kopumā attīstības perspektīvas saglabājas pozitīvas, un salīdzinoši smagākais punkts varētu būt aiz muguras. Tomēr tas nenozīmē, ka mazināsies konkurence. Daudzas, līdz šim krīzes māktās valstis, ir spējušas uzlabot savu konkurētspēju, tādēļ cīņa par pieaugošo tirgus daļu nebūs viegla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē