Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gavars: Pārdot – aiz mums kaut ūdensplūdi!

Pārdot, pārdot un vēlreiz pārdot – tā varētu raksturot Rīgas domes vadības redzējumu par pašvaldībai piederošo īpašumu nākotni. Turklāt jau ilgāku laiku tas vairs nav tikai redzējums. 8. jūlija domes sēdē deputātu vairākums "atdeva" Lucavsalu - vēsturisko Rīgas vietu, kura līdz šim ar savu ekosistēmu baroja galvaspilsētas "plaušas", kaut nedaudz pasargājot mūs no ogļskābās gāzes izmešiem un citiem piesārņojumiem. 

Pašiem pilsētas tēviem šobrīd nav ne mazākās skaidrības par kādu summu salu varētu pārdot. Protams, jo vairāk, jo labāk, bet ja nu vēlamo summu neviens nesola, tad atdosim par sviestmaizi? Rīgas domes vadība pārdošanu pamato ar nepieciešamību teritoriju attīstīt. Doma jau laba, tomēr kādēļ gan pati dome nevarētu kaut daļu no 100 hektārus Lucavsalas teritorijas paredzēt visiem rīdziniekiem nozīmīgiem mērķiem, piemēram, ņemot vērā Latvijas airēšana tradīcijas, izveidot starptautisku airēšanas centru, nevis atdot zemi tādu ēku celtniecībai, no kurām rīdziniekiem labuma nebūs nekāda.

Iznīcinot pašreizējo Lucavsalu, tiek iznīcināti vēsturiskie mazdārziņi. Pašvaldība slēgusi 417 līgumus par mazdārziņu izmantošanu, tātad cilvēku skaits, kas cietīs, ir liels. Turklāt viens no līgumiem ir ar biedrību Jumpravsala, kurā vien ir 350 biedri. Vai tiešām bija tik grūti atstāt nelielu daļu, divus no desmit atsavināmajiem Lucavsalas zemes gabaliem, lai cilvēku varētu turpināt ekoloģisku dārzkopību. Tā ir ne tikai dārzeņu, augļu un ogu audzēšana, bet arī dzīvesveids, kas tiek sagrauts. 

Vēl aizvadītajā rudenī RD Attīstības komitejas pārstāvji bija solījuši, ka izmaiņu nebūs tuvākos 7 gadus. Šāda urbāna lauksaimniecība kļūst arvien populārāka arī Rietumeiropā un nav nekāda padomijas palieka. Savukārt, ja mazdārziņš netiek kopts, tad pašvaldības amatpersonām ir tiesības vērsties pret konkrētu apsaimniekotāju, viens sliņķis nedrīkst aizēnot visus čaklos mazdārziņu kopējus. 

Lucavasala ir zīmīgs, bet tomēr tikai viens spilgts programmas "Pārdot – aiz mums kaut ūdensplūdi!" piemērs. Tajā pašā domes sēdē uz pārdošanu tika virzīts arī pašvaldības īpašums Skolas ielā 32, kur šobrīd atrodas skola. Nevalstiskā organizācija Senioru alianse, kurā jau šobrīd ir 600 biedru, domei izteica lūgumu, lai šo ēku viņiem nodotu lietošanā. Tomēr seniori, viņu intereses Saskaņas centru un Gods kalpot Rīgai! deputātus acīmredzami neinteresē.

Tika lemts arī par ēkām Tallinas ielā 6. un 8. kā arī Dainas ielā 8. Šajās adresēs bija plānots celt mazajiem rīdziniekiem tik ļoti nepieciešamos bērnu dārzus, tomēr loģika - pārdot, pēc mums kaut ūdensplūdi, izrādījās daudz spēcīgāka. Pārdoti tiks arī 4,5 hektāri Murjāņu ielā.

Kurp mēs ejam? Tiek pārdoti un, kamēr valdošā koalīcija būs tāda, kā pašlaik, arī tiks pārdoti, arvien jauni nekustāmie īpašumi, kas nepieder, ne Ušakovam, ne Amerikam, bet visiem rīdziniekiem un tiek atņemti arī mūsu bērniem. Attīstība ir nepieciešama, tikai tāda, no kuras kāds labums ir arī iedzīvotājiem, ne tikai atsevišķiem "investoriem" ar biezo naudas maku.

Acīmredzot, ka izpārdošanas pamata iemesls ir līdzšinējais pilsētas budžeta deficīts aptuveni 50 miljonu apjomā ar tendenci augt, neapmierināmā Rīgas satiksmes apetīte, kas savu nesaimnieciskumu turpina, neskatoties uz Valsts kontroles kritiku un iespējams atsevišķu "tuvumā esošo" vēlme uzlabot savu dzīves kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē