Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gerčikovs: Nav tādu uzņēmēju, kuri maksā nodokļus un atbalsta mikrouzņēmumu likumu

Jebkuras demokrātijas pamata postulāts: vienādas iespējas un vienāda atbildība. Galvenais mērķis, kā saprotu šī ļoti nepārdomātā un negatavā likuma autorus, krīzes laikā dot iespēju piesaistīt cilvēkus patstāvīga biznesa izveidošanai uz neadekvātu nodokļu atvieglojumu rēķina un izvest viņus no ēnu ekonomikas.

Diskutēt vajadzēja likuma izstrādāšanas laikā, nevis steigā burtiski izgrūst cauri Saeimai. Tad nebūtu tik daudz misēkļu.

Paskatīsimies uz šo lietu objektīvi. Apgalvoja, ka krasi samazināsies bezdarbs, vismaz kādi nodokļi tiks iemaksāti budžetā. Pēc autoru viedokļa tas ir galvenais uzdevums. Labi būtu, bet... Rezultāts ir citāds.

Līdz likuma par mikrouzņēmumiem pieņemšanai uz 01.09.2010. šajā sfērā skaitījās 1300 darbinieki, bet uz 01.01.2013. - 21199 mikrouzņēmumi ar 50185 darbiniekiem. Tas divos gados. Un tam būtu jāatbilst bezdarba samazinājumam par 5 % ! Bet uz simbolisko bezdarba samazinājumu pamatoti pretendē pavisam citas nozares. 

Endziņa kungs apgalvoja, ka ēnu ekonomikai atņemti 240 milj. Ls, kas acīmredzami neatbilst ekonomikai. Tie nav ienākumi, tas ir šo uzņēmumu uzrādītais gada apjoms. Nodokļus viņi samaksāja 9 % apmērā no apjoma, t. i. 22 milj. Ls. Apjomā viņi uzrādīja vienīgi savu algu. Varbūt Caunes kundze vai Vīksnas kundze pateiks kādu produkciju saražoja šie uzņēmumi.

Patiesībā nekas nav izveidots, ir notikusi vienkārša dalīšanās. Pastāvošie uzņēmumi sadalījās daļās, lai atbilstu mikrouzņēmuma statusam un nodokļus  maksātu saskaņā ar to.

Tādēļ arī nav ne bruto produkcijas, ne bezdarba samazinājuma. Vienkārši ir legalizēta ēnu ekonomika. Gaidīt vēl vairākus gadus - tas radīs milzu zaudējumus. Ja šie 50 tūkst. cilvēku samaksātu nodokļus kā pienākas, budžetā tiktu ieskaitīti 120 milj. Ls. Nelaime ir arī tā, ka šie cilvēki praktiski neko nav ieskaitījuši sociālajā fondā. Kāda viņiem būs pensija? Kam viņi jāuztur vecumdienās? Vai tiem, kuri šodien godīgi maksā nodokļus?        

Endziņa kungs, nav tādu uzņēmēju, kuri maksā nodokļus un atbalsta šo likumu. Tā ir Jūsu fantāzija. Ar šo likumu Jūs izveidojāt ļoti nopietnu stāvokli darba tirgū. Uzņēmējam, lai samaksātu darbiniekam algu 300 Ls uz rokas, faktiski jāsamaksā 450 Ls, ja viņš maksā visus nodokļus. Lai samaksātu algu 500 Ls uz rokas, jāsamaksā 750 Ls. Vai vairākumam uzņēmēju ir tāda nauda? Lūk, kāpēc aizskries darbinieki uz mikrouzņēmumiem.

Var prognozēt, ka mikrouzņēmumu skaits palielināsies. Iespējams, ka viņu vidū ir arī reāli uzņēmumi, bet to skaits ir mazāks par 10 %.

Priekšlikums par apgrozījuma palielināšanu līdz 100 tūkst. Ls gadā un darbinieku skaitu līdz 10 cilvēkiem ar algu faktiski bez nodokļiem, novedīs līdz pilnīgai darba tirgus destabilizācijai. Ēnu ekonomika pie mums sasniedz gandrīz 40 %. Vai domājat, ka šo situāciju var pārvarēt ar pierunāšanu un konfektēm? Vienkārši infantīlisms.

Nepieciešams ļoti precīzs un stingrs fiskālais likums ar kriminālatbildību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā ASV, Vācijā un citās valstīs. Atbildībai jābūt abpusējai: gan maksātāju, gan saņēmēju. Jāpārtrauc demagoģija par šo tēmu.

Visi plāni par reindustrializāciju, nodokļu atvieglojumiem, tarifiem u. c. ir tukšas runas. Tam vienkārši ir vajadzīga nauda, tā ir jāsavāc. Mums visiem ir jāatrodas vienādos apstākļos. Nodokļu neievākšanas 500 - 600 milj. Ls apmērā gadā problēma ir jārisina, nevis tukši jāpļāpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē