Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Grībauskaite: ES nav vājo punktu, uz kuriem Putins varētu spiest

"Eiropas Savienībai (ES) nav vājo punktu, uz kuriem [Krievijas prezidents] Vladimirs Putins varētu spiest," intervijā LTV pauda Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Viņa uzsvēra, ka Eiropa ir ekonomiski un politiski gana spēcīga, lai Krievijai nebūtu iespējas destabilizēt situāciju ES, tomēr pamatotas bažas ir saistībā ar Austrumu partnerības valstīm.

"Eiropa ir ekonomiski un politiski stipra. Runa nav par ES. Viņam [Putinam - red.], protams, ir iespējas un vēlme destabilizēt situāciju Austrumu partnerībā. Divas valstis jau pagriež muguru Eiropai un atgriežas Muitas savienībā. Viņš cenšas destabilizēt situāciju Gruzijā, Ukrainā un Moldovā, taču ne ES. Mums nav tādu punktu, kurus Putins var izmantot," pārliecināta ir Grībauskaite. Prezidente uzsvēra, ka Putins drīzāk ir destabilizējis situāciju pats savā valstī. "Tā ir viņa darīšana, ko viņš dara savā valstī, bet Eiropa ir stipra, mēs esam kopā jau vairāk nekā 50 gadu. Baltijas valstis ES ir 11 gadus, mūsu ekonomikas ir stipras, konkurētspējīgas, un mēs esam pasargāti. Lielākā daļa bloka dalībvalstu ir arī NATO locekles," skaidroja Lietuvas prezidente. Taujāta par to, vai Krievijas trumpis ekonomiskajā karā nevarētu būt Grieķijas faktors, Grībauskaite norādīja, ka Grieķijas pienesums kopējā Eiropas Savienības ekonomikā veido vien 2%, tāpēc par šādu scenāriju nebūtu pārāk jāuztraucas.Kā viens no spiediena punktiem, ko Krievija varētu izmantot pret ES, allaž tiek minēta enerģētika, proti, dabasgāze. Grībauskaite norādīja, ka Lietuvas rīcībā esošais sašķidrinātās dabasgāzes terminālis Independence, kurš darbību uzsāka pērnā gada nogalē, nu daļēji atrisinājis arī šo problēmu un kalpo "kā drošības spilvens visam Baltijas reģionam". Tas nepieciešamības gadījumā spēj nodrošināt 90% no visu trīs Baltijas valstu gāzes patēriņa, turklāt pozitīvi ietekmējis gāzes cenu dinamiku - Lietuvā tās pēc termināļa darbības sākuma strauji saruka par 30%.Komentējot Baltijas valstu militāro drošību un savstarpējo sadarbību, Grībauskaite, līdzīgi kā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube, noraidīja ideju par kopējas ES armijas nepieciešamību, ko, izmantojot spilgtu salīdzinājumu, izteica Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers. Lietuvas prezidente uzsvēra, ka tāda būtu iespējama tikai Eiropas Savienības federalizācijas gadījumā, taču viņa neuzskata, ka ES dotos tajā virzienā.  Prezidente skaidroja, ka mums [Baltijai] jau ir viena kopēja armija, un tā ir NATO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē