Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Grībauskaite: Mēs varam atļauties finansiāli atbalstīt iesaucamos

Pašreizējais Lietuvas finansiālais stāvoklis ļauj palielināt finansējumu obligātajā karadienestā iesaukto stimulēšanai, piektdien Lietuvas Radio paziņojusi prezidente Daļa Grībauskaite. Vienlaikus viņa uzsvērusi, ka valsts aizsardzību nedrīkstētu saistīt vienīgi ar materiālo izdevīgumu.

"Ceram, ka tas notiks pēc brīvprātības principa, nevis naudas, nevis izdevīguma dēļ, jo valsts mums visiem ir dārga," norādījusi prezidente.

Šobrīd obligātā dienesta karavīriem paredzēts maksāt 38 eiro personiskām vajadzībām. Lietuvas Seims apsver priekšlikumu šo summu palielināt līdz 138 eiro.

"Šādu variantu varam atļauties, jo paredzētais iesaucamo skaits nav īpaši liels un daļa no viņiem būs brīvprātīgie. Mums ir iespēja finansiāli stimulēt cilvēkus, piedāvāt viņiem lētāku izglītību. Tā rīkojas visas valstis, tā rīkojas NATO," sacījusi Grībauskaite.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs iepriekš izteicies, ka pieminēto summu varētu palielināt nevis par 100, bet par 200 eiro - līdz 238 eiro. Aizsardzības ministrs Jozs Oleks šo viņa izteikumu vērtējis skeptiski, norādot, ka vismaz šogad tādas naudas ministrijai nav.

Premjers nesen arī deva rīkojumu sagatavot dokumentus par atalgojuma palielināšanu Lietuvas Bruņotajos spēkos dienošajiem profesionāļiem, bet pagaidām neizpauda konkrētu summu. Šobrīd jaunākais ierindnieks profesionālajā dienestā mēnesī saņem aptuveni 600 eiro, bet kapteinis - apmēram 1000 eiro.

Kā ziņots, Lietuvas Seims pagājušajā nedēļā īpašas steidzamības kārtā pieņēma prezidentes vadītās Valsts aizsardzības padomes un valdības iesniegto likumu par daļēju obligātā karadienesta atjaunošanu, kas paver iespēju piecu gadu laikā ik gadu uz deviņiem mēnešiem iesaukt dienestā 3000 līdz 3500 cilvēkus. Šonedēļ to parakstīja prezidente.

Valdībai līdz 1.maijam jāizstrādā un jāiesniedz parlamentā likumprojektu pakete par iesaukšanas kārtības pilnveidošanu un dažādām sociālajām garantijām iesaucamajiem, tostarp darbvietas saglabāšanu, kompensācijas darba devējiem, studiju maksas segšanu un citiem jautājumiem.

Iesaucamos domāts izraudzīt nejaušas atlases kārtībā. Šo procesu uzraudzītu īpaši izveidota komisija. Priekšroka tiks dota brīvprātīgajiem, un tikai tad, ja viņu nepietiks, sāksies obligātais iesaukums.

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks norādījis, ka pirmais iesaukums jāveic jau augustā un septembrī, bet otrais varētu notikt novembrī un decembrī.

Aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi, ka potenciālo iesaucamo saraksti tiks izveidoti līdz 11.maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē