Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Investors: Citadele ir banka ar ložu necauršaujamu reputāciju

Citadele ir banka ar "ložu necauršaujamu reputāciju", un tiks darīts viss, lai to nosargātu, intervijā aģentūrai LETA sacīja Citadeles padomes priekšsēdētājs, investīciju uzņēmuma Ripplewood Advisors LLC dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss.
Viņš uzvēra, ka labā reputācija ir Citadeles priekšrocība konkurences cīņā. Citadelei nav vajadzības veidot biznesa attiecības ar kādu, ar kuru nevajadzētu sadarboties. Bankai ir daudz brīnišķīgu klientu, aug bankas piesaistīto depozītu apjoms un biznesa apjoms, atzīmēja investors.

Lūgts komentēt pēdējā gada laikā Latvijas banku sektorā aktuālo jautājumu par naudas atmazgāšanas riskiem un centieniem tos novērst, Kolinss atzina, ka šīs problēmas kaitē Latvijas valstij.

"No vienas puses, tas nav labi, ka citās finanšu institūcijās ir šīs problēmas, bet, no otras puses, tas Citadelei ļauj izcelties kā unikālai bankai, ar kuru klienti vēlas sadarboties. Cilvēki no Latvijas un no ārvalstīm vēlas sadarboties ar Citadeli, zinot, ka nebūs jautājumu par kādiem nepiemērotiem klientiem, kas dara nepienācīgas lietas," sacīja Kolinss. Viņaprāt, spēlētāji, kas neievēro likumu prasības, kādā brīdī būs spiesti atstāt šo biznesu. Centieni apiet likumus nav ilgtspējīga stratēģija.

Kolinss uzvēra, ka Citadeles investoru grupā daudzi ir amerikāņi, kuri ievēro Amerikas likumus un prasības. "Mums ir augsti standarti, ievērojam likumu normas un nekādā gadījumā nepieļaujam naudas atmazgāšanu vai noteikto sankciju pārkāpumus. Esam investējuši milzīgu naudas summu un daudz laika, arī bankas vadība ir pievērsusi daudz uzmanības tam, lai būtu droši, ka bankā darbojošās sistēmas pasargā to no naudas atmazgāšanas gadījumiem," sacīja investors.

Gadu gaitā, investējot dažādās pasaules vietās un strādājot ar dažādām finanšu institūcijā, Kolinss nonācis pie pārliecības, ka visefektīvākā aizsardzības sistēma ir, ja bankā valda izpratne, ka pārkāpumi nekādā gadījumā nav pieļaujami. "Bankā katram jāzina, ka tas ir nepareizi, slikti un nekādā gadījumā netiks akceptēts. Bankas vadība ar to jau strādāja, un mēs šo jautājumu esam vēl pastiprināti akcentējuši," sacīja bankas padomes priekšsēdētājs.

Arī Citadeles valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis atzīmēja, ka pašreizējā situācijā reputācija ir bankas Citadele ieguvums Latvijas tirgū. Vienlaikus viņš atzina, ka banka palīdz Latvijas Komercbanku asociācijai un Finanšu un kapitāla tirgus komisijai centienos mainīt viedokli par Latvijas finanšu industriju. Tas gan prasa daudz darba un ir sarežģīti, taču Komercbanku asociācijā šiem jautājumiem tiek veltīts daudz laika. "Citadeles piemērs rāda, ka "nulles tolerances" politika var nodrošināt pelnītspējīgu biznesu, jo bankas naudu pelna ar savu reputāciju," rezumēja Beļavskis.

Kā ziņots, investīciju kompānija Ripplewood Advisors LLC pārstāv starptautisku investoru grupu, kurai pieder 75% plus viena bankas Citadele akcija. Starptautiskie investori 2015.gada aprīlī iegādājās bankas akcijas no Latvijas valsts, samaksājot 74,7 miljonus eiro. Otrs Citadeles akcionārs ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

2015.gadu banka Citadele noslēdza ar 19,55 miljonu eiro peļņu, bet grupas peļņa bija 26,07 miljoni eiro. Šā gada pirmajā pusē bankas Citadele peļņa bija 20,6 miljoni eiro, bet Citadeles grupas peļņa pirmajos sešos mēnešos bija 25,4 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē