Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kalniete: Situācijas izlīdzināšanās starp Latvijas un Eiropas zemniekiem ir neizbēgama

Situācijas izlīdzināšanās starp Latvijas un Eiropas zemniekiem ir neizbēgama, intervijā aģentūrai LETA saka Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).Vaicāta, kad varētu būt sagaidāma izlīdzināšanās starp Latvijas un Eiropas lauksaimniekiem, Kalniete Eiropas Komisijas (EK) aprēķinu par tiešo maksājumu izlīdzināšanu līdz 2035.gadam salīdzina ar teicienu: "Kad pūcei aste ziedēs".

"Domāju, ka tas varētu notikt ātrāk, jo visas pazīmes rāda, ka Eiropas Savienības (ES) finansējums lauksaimniecībai vairs nebūs tik liels. 2009.gadā, kad mani ievēlēja, diskusija par kopējās lauksaimniecības politikas reformu sludināja, ka budžets lauksaimniecībai samazināsies par 30%. Patlaban ir nogriezti 8%. Likumsakarīgi, ka turpmāk naudas apjoms tiks mazināts. Tas būs spiediens uz tiešmaksājumiem, it sevišķi augšējo galu," uzskata Kalniete.

Runājot par kopējās lauksaimniecības politikas reformu, EP deputāte norādīja, ka jūnija beigās tika panākta politiskā vienošanās par šīs politikas reformu, tiesa, netika panākta vienošanās vairākos jautājumos, kas saistīti ar ES daudzgadu budžetu, tai skaitā arī par tiešmaksājumu izlīdzināšanu.

"Jūlija pirmajā pusē tika pieņemts lēmums, ka par neatrisinātajiem jautājumiem sarunas starp EP, Padomi un Komisiju atsāksies septembrī. Latvijai un kopumā Baltijas valstīm vislabvēlīgākais ir EP piedāvājums. Turklāt sākotnējā EP piedāvājumā panācām grozījumu, kas trīs Baltijas valstīm tiešmaksājumos paredz vēl papildus apmēram 500 miljonus eiro (351 miljonu latu). Tāpat pozitīvi vērtējams EP piedāvājums attiecībā uz tiešmaksājumu izlīdzināšanas tempu. Panācām labojumu EP sākotnējā pozīcijā, proti, faktiski pirmais būtiskais uzlabojums būs jau 2014.gadā, kad tiešmaksājumi sasniegs 55% no ES vidējā maksājuma," sacīja Kalniete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē