Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kāpēc ir divas algas par vienu darbu?

Atļaušos apgalvot, ka, ja neskaita pašus deputātus (un arī tas nav garantēts...), neviens tā īsti nesaprata lielo plūkšanos Saeimas vakardienas plenārsēdē ap kārtējo parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

Gan tāpēc, ka lielai daļai publikas vispār ir skeptisks viedoklis par šādu komisiju darba jēgu, gan tāpēc, ka viss tika samests vienā kaudzē – kurš vairāk vainojams pie slikta komisijas darba, cik īsti slikts tas ir, kurš kuram zvanījis un rakstījis, kādi kuram attaisnojumi. Tas, ko šādām tautas priekšstāvju rotaļām tālu stāvošs indivīds varēja savstarpējos apvainojumos saklausīt, bija tēze, ka nejēdzīgi iztērēta nodokļu maksātāju nauda.

Un te nu man ir jautājums: kāpēc vispār šādām komisijām tiek atvēlēti samērā prāvi līdzekļi? Apzinos, ka tas izklausās populistiski, tāpēc mēģināšu a) minēt piemēru īstam populismam, b) argumentēt, kāpēc parlamentārās izmeklēšanas komisijām, lai kurš tās vada un ar kādām tēmām tās strādā, tāds finansējums nepienākas vispār.

Populisms ir tad, ja, kā pirms nedēļas plenārsēdē viens no opozīcijas deputātiem apgalvo 2017. gada budžeta projekta sakarā, – ja samazinātu izdevumus valsts pārvaldei, varētu nofinansēt teju vai visas vajadzības. Mēs varam būt svēti pārliecināti, ka tie "birokrāti" naudu saņem par neko. Bet jau vairākkārtīgi ir sarēķināts, ka, pat likvidējot visas ministrijas, finansiālais ieguvums nebūs pietiekams nevienai no piesauktajām vajadzībām.

Par izmeklēšanas komisijām. Tas esot papildu darbs, attiecīgi pienākas papildu finansējums. Pirmkārt, šo darbu deputāti paši izvēlas – nav tā, ka viņiem kāds to uzspiež vai uzdod. Ja nu noteikta daļa parlamentāriešu ir lēmusi, ka šāda komisija ir vajadzīga, tad runa ir par citu aspektu tajā, kāpēc viņi vispār ievēlēti, – strādāt sabiedrības interesēs. Tas nav kaut kas saturiski atšķirīgs no deputāta darba – piemēram, sniega tīrīšana Jēkaba ielā. Otrkārt, deputātu rīcībā tāpat ir palīgu un konsultantu štati, kas tāpat saņem atalgojumu. Savukārt, ja kāds man mēģinās iestāstīt, ka uz komisijas sēdēm aicināmo apzvanīšana un līdzīgas darbības ir kaut kas megagrūts, par ko pienākas vēl atalgojums, tad kā cilvēks, kurš ikdienā strādā gan par televīzijas raidījuma vadītāju, gan viesu organizētāju, videomateriālu atlasītāju, titru rakstītāju utt., es kļūšu rupjš. Papildu izdevumi varētu būt saistīti ar kopējamo iekārtu izmantošanu, viss.

Vēlreiz. Deputāts netiek ievēlēts tikai darbam ar likumprojektiem. Viņš ir deleģēts pārstāvēt vēlētājus vispār. Ja tas nozīmē nepieciešamību iedziļināties arī tēmās, kas nav tieši saistītas ar parlamenta dienaskārtībā nonākušiem jautājumiem, tad tas ir tikai normāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē