Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Keris: Lidmašīnām 80 miljonus atrada, dzīvību glābējiem - tikai 10

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) padomes sēdē nolēmusi neapstāties pie piešķirtajiem desmit miljoniem eiro mediķu algu pieaugumam, jo tie nenosedz pat 5 % darba samaksas pieaugumu veselības nozarē strādājošajiem, portālam Diena.lv norādīja LVSADA vadītājs Valdis Keris.

Mediķu arodbiedrība nolēmusi rīkot pirmsstreika sarunas ar Veselības ministriju (VM) un iesniegt savas prasības par algu pieaugumu 10% apmērā. "Mums joprojām ir neatrisināti jautājumi par nākamā gada budžetu - lai paaugstinātu darba samaksu par 10 %, būtu nepieciešami 22 miljoni eiro. Kāpēc tieši 10% - saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) prognozēm, 2015. - 2016.gadu kopā ņemot, vidēja darba samaksa pieaugs par 10,5%. Veselības nozarē strādājošajiem līdz šim ne šogad, ne nākamgad (ja neskaita minimālās darba algas pieaugumu) nekas nav paredzēts. Lai šo netaisnību novērstu - vismaz 10 % būtu minimums, kas nepieciešams," skaidroja Keris.

"Tāpat no VM tiks prasīts skaidrs plāns, kā šī nauda tiks sadalīta un kā tā nonāks līdz pašiem darbiniekiem - kā nauda tiks sadalīta starp specialitātēm un kā tiks novadīta no budžeta līdz darbiniekam, lai "paceļam kaut kur nepazustu"," norādīja Keris.

Kā vēl viens no arodbiedrības mērķiem sarunās ir jautājums par tehniskā personāla - pavāru, santehniķu, elektriķu un citu atbalsta personu - algu paaugstināšanu, jo "arī bez viņiem ārstniecības iestādes nevar pastāvēt".

LVSADA neplāno atteikties arī no piedāvātajiem desmit miljoniem. Keris atzīst - ja streikojot pastāv iespēja nesaņemt arī jau piešķirtos desmit miljonus, tad tas jāuztver kā "pārbaudes akmens" Saeimas deputātu politiskajam briedumam. "Lidmašīnām četru dienu laikā atrada 80 miljonus eiro, tikmēr cilvēkiem, kuri nodarbojas ar dzīvības glābšanu, tikai desmit - tas nav ne taisnīgi, ne saprātīgi," uzskata mediķu arodbiedrības vadītājs.

Lēmumu par tālāko rīcību pēc sarunām ar VM arodbiedrība plāno pieņemt līdz 30. novembrim. Saskaņā ar Streiku likumu arodbiedrība otrdien nevarēja lemt par streika rīkošanu. Pirmais solis ir izlīgšanas komisijas organizēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē