Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: Dzīve demokrātiskā sabiedrībā nav nekas pats par sevi saprotams

Dažādas socioloģiskās aptaujas kā parasti sniedz «interesantus» rezultātus, kas nu jau nemaz vairs nepārsteidz, bet gan parāda, ka lielum lielam Latvijas iemītnieku pulkam galvā putniņi dzīvo. Te viņi skumst par padomju gadiem, te gaužas par nelāgo dzīvi Eiropas Savienībā.

Var jau teikt, tas nav jāvērtē pārāk nopietni, taču šādā noskaņojumā jau parādās zināmas tendences. Skumjākā ir atziņa, ka aizvadītie 20 gadi daudziem neko nav palīdzējuši saprast. Tad arī iespējams gausties par Latvijas intereses nievājošo Briseli, aizmirstot uzdot jautājumu - kādēļ tad esam iestājušies ES un vai esam šai savienībai nepieciešami?

Tādās reizēs piemirstas, cik daudz atvieglojumu esam ieguvuši kopš nokļūšanas ES. Pats saredzamākais - brīvā ceļošana vairāku valstu teritorijā, kur nav jābaidās no citos pasaules reģionos pastāvošiem draudiem personiskajai brīvībai. Vai no Latvijas uz darbu ES valstīs aizbraukušajiem ir iemesls nozākāt iegūtās tiesības uz legālu darbu ārzemēs? To pašu nākas jautāt visiem studentiem un topošajiem zinātniekiem, kas skolojas rietumu augstskolās. Bet ko lai saka par daudzajiem dažādās jomās paveiktajiem darbiem, kas īstenoti tikai ar dāsna ES finansējuma palīdzību? Vai pamats gausties zemniekiem, kas, lai gan nepietiekami, tomēr saņēmuši prāvus maksājumus?

Arī dzīve demokrātiskā, atvērtā sabiedrībā nav nekas pats par sevi saprotams. Tas ir ieguvums, kas jāsargā. Tāpēc skolās nedrīkst strādāt pedagogi, kas atklāti sludina naidu pret Latvijas valsti. Var ieteikt visiem, kas neredz mūsu valstī paveikto, doties ekskursijā uz tādām valstīm kā Baltkrievija, Krievija, Uzbekistāna un Turkmenistāna. Šo valstu režīmi savas valdīšanas īpatnības attaisno ar apgalvojumu, ka rietumvalstu demokrātijas pastāvēšana esot tikai propaganda vien. Pēc kāda ukraiņu žurnālista stāstītā, līdzīgi izturas arī Ukrainas valdošā elite. Taču, šķērsojot ES robežu, saka šis žurnālists, uzreiz kļūst redzams, ka demokrātija tomēr ir iespējama. Diemžēl to, ko redz zinošs un gudrs ukraiņu žurnālists, negrib atzīt prāvs skaits Latvijas iedzīvotāju.

Visdrīzāk ar pozitīvu skatu ES nākotnē veras tie Latvijas iedzīvotāji, to apdzīvoto vietu vadība un iemītnieku vairākums, kas savu nopietno attieksmi pret dzimto zemi parāda rūpīgā attieksmē ik dienas. Un var apgalvot pretējo - aiz sagāzušās sētas un kupli sazēlušu nātru klājiena nesadzirdēt izpratni par Latviju Eiropas Savienībā.

Problēmas risinājums meklējams tikai šeit - gan mazās, gan lielās lietās. ES federalizācija nevar zibenīgi mainīt šejienes tikumus, taču nākotnē labvēlīgos apstākļos Latvijas iedzīvotāju prātus vairāk vajadzētu ietekmēt ES pastāvošajiem labākajiem piemēriem - sākot jau no attieksmes pret dabu līdz pat ekonomiska rakstura jautājumu risināšanai un politiskās dzīves norišu kārtībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē