Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Klimovičs: Izsvēršanas virzienā

Baraka Obamas aicinājums sabiedrotās valsts Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu atturēties no sasteigta lēmuma pieņemšanas par militāra uzbrukuma veikšanu Irānas kodolobjektiem vieš cerības, ka tik nopietns solis tiks atbilstoši izsvērts. Nav šaubu, uzbrukums var izraisīt lielu humāna un ekonomiska rakstura krīzi, kuras mērogus aptvert ir ļoti grūti.

Tāpat nav viegli pateikt, kura valsts būtu lielākā zaudētāja, taču ar to jārēķinās kā amerikāņiem un izraēliešiem, tā arī irāņiem. Turklāt Obamam globālas sekas (strauji pieaugot naftas cenai) sološa krīze var radīt nopietnus draudus iegūt prezidenta krēslu vēlreiz. Ne mazāk aktuāls ir pašreiz teorētiskais, tomēr ASV sabiedrībai nozīmīgais jautājums par amerikāņu karavīru nosūtīšanu uz vēl vienu karu. ASV iesaistīšanos militārās kampaņās Irākā un Afganistānā prasījušas vairāk nekā sešus tūkstošus amerikāņu dzīvību, tādēļ saprotama šķiet Obamas atbilde konkurentiem no Republikāņu partijas - ja viņiem tik ļoti pietrūkst jauna kara, lai paši paskaidro tautiešiem, kādus cilvēku upurus tas prasīs.

Pret Izraēlas premjera izteikumu, ka ebreju valsts neļaus īstenot savu kodolprogramma tiem, kas vēlas panākt Izraēlas bojāeju, jāizturas nopietni. Tajā pat laikā Obamas atturēšanās no drīzām militārajām sankcijām var piebremzēt Telavivas vēlēšanos izdarīt gaisa triecienu Irānai. Jāņem vērā, ka 80% Izraēlas iedzīvotāju nevēlas militāro konfrontāciju ar Irānu bez Vašingtonas palīdzības. Tomēr vēsturē līdzīgs gadījums bija 1967. gadā pirms Sešu dienu kara, kad ap Izraēlu bija izveidojies loks un kļuva skaidrs, ka arābu valstis ir noskaņotas likvidēt Izraēlu. Amerikāņi toreiz ieņēma nogaidošu pozīciju un vēlāk bija gandarīti, ka Izraēla patstāvīgi atrisināja problēmu, sakaujot arābu armijas. Tomēr arī Izraēlā saprot, ka sarkanās līnijas pārkāpšana, pat neraugoties uz militāro pārākumu, var atnest nopietnus pārbaudījumus - piemēram, tūkstošiem nevadāmu raķešu, ko uz Izraēlu izšautu Hezbollah un Hamaskaujinieki. Jāatceras, ka beidzamais karš Libānā beidzās ar skandālu Izraēlas valdībā un tās vadītāja Ehuda Olmerta zaudējumu vēlēšanās. Iespējams, Teherānas paustā gatavība atjaunot daudzpusējas sarunas rāda izpratni par problēmas uzkaršanu, jo diezin vai šīs valsts vadība uzskatāma par pašnāvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē