Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Klimovičs: Meklēt krīzi citur

Lai kā negribas, tomēr jāatzīst, ka savās «nelaimēs» paši vien esam vainojami, uzskata ne viens vien vērā ņemams lietuviešu žurnālists. Tas nozīmē, ka vainīgie pašu slinkumā, nespējā pieņemt valstiski svarīgus lēmumus nav jāmeklē nedz pamācīt alkstošajā Briselē, nedz arī visus naftas un gāzes pavadā noturēt gribošajā Maskavā.

Ar to gan netiek noliegta ekonomiskās krīzes klātbūtne, arī ārējs spiediens, taču kāda cita krīze ar dziļākām saknēm ir vēl nopietnāka. Un vienalga, kā to sauc - vai par slimību, vai padomju okupācijas ievazātu sērgu, taču tā ietekmē dzīvi nacionālā un individuālā līmenī. Tās galvenā pazīme ir nespēja domāt neatkarīgi, negaidīt rīkojumus un noticēt, ka pilsoņiem ir iespējas ietekmēt notikumus. Turklāt darīt to dažādi, no vismaigākajām formām līdz pat lieliem mītiņiem. Taču ar tiem Lietuvā ir tikpat bēdīgi kā Latvijā, un neapmierinātība izkūp virtuves sarunās. Pie mums par aktivitātes trūkumu it kā nevajadzētu runāt - būs referendums, notikušas neapmierinātības akcijas Latgalē. Taču tas jau cits stāsts - no Latvijas valsts klaja nolieguma līdz galējam neprātam ar prasību par legālas kontrabandas atzīšanu.

Postošā slimība izsakāma divos vārdos: man pienākas! Pienākas it viss - Lietuvā krīzes gados negaidīti izaudzis dažādu pabalstu slānis, kas mudina noticēt, ka labāk varēs dzīvot ne jau strādīgais, bet gan tas, kas prasmīgi piekļūs visiem pabalstiem. Tā dzīvojot, pazūd izpratne par normālu lietu kārtību, kur katram sabiedrības, ģimenes loceklim ir savas funkcijas un pienākumi. Kur dzīve rit saistībā ar senām tradīcijām. Tāda dzīve paredz pienākumus - arī atbildību par savas ģimenes un valsts nākotni. Kāda tā ir - Lietuvā redzams arī no zemā vēlēšanās piedalījušos balsotāju skaita. Bet par krīzes apmēriem var spriest pēc tā, ka pērn lietuvieši iztērējuši par septiņiem miljardiem (tuvu 1,5 miljardiem latu) litu vairāk nekā nopelnījuši. Tas ļauj apjaust, cik liels ir pelēkās ekonomikas īpatsvars. Nodokļus jau maksā tikai muļķi, un tāda līdz šim bija daudzu Viļņas taksometru biznesā iesaistīto izpratne. Taču kopš pagājušās nedēļas situācija pilnībā mainījusies, jo ar vērienīgu policijas akciju vecā kārtība pilnībā sagrauta. Varbūt derētu pamācīties arī mums - vai bieži saņemat biļeti Rīgas mikroautobusā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē