Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Klimovičs: Tā ir izrēķināšanās

Tagad vairs nenākas šaubīties, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs cīņā par savas varas nostiprināšanu ir gatavs uz pavisam radikālu rīcību, vismaz tā vedina domāt ne pārāk prasmīgi slēptā izrēķināšanās ar bijušo galveno politisko sāncensi Jūliju Timošenko. Ar Ukrainas bijušās premjerministres un oranžās revolūcijas līderes ietupināšanu aiz restēm bijis par maz, un Harkovas cietumā Timošenko ir radīti sadistiski apstākļi - viņa tiek turēta pastāvīgā videokontrolē ar ieslēgtu elektrisko gaismu visas diennakts garumā.

Ukrainas vara nospēlējusi demokrātisku teātri, pieļaujot Eiropas ārstu vizīti pie ieslodzītās. Un, lai arī Ukrainas ģenerālprokurors pēc tam paziņo, ka Timošenko neesot nepieciešama operēšana un viņa varot palikt medicīniskajā aprūpē turpat cietumā, atkal gadījusies kļūme. Eiropas Parlamenta deputāte no Čehijas Zuzana Roithova - viena no mediķiem, kas svētdien cietumā apmeklēja Timošenko, skaidri norādījusi uz Timošenko mocīšanu cietumā un viņas tiesību neievērošanu. Čehietes atklātais vēstījums ir skaudrs, jo ticis izteikts pieņēmums par Janukoviča pretinieces pakļaušanu indīgām vielām. Šādā veidā, iespējams, cenšas panākt Timošenko pakļaušanos režīma spiedienam. Eiroparlamentārietes paziņojums apstiprina vēl iepriekš Timošenko meitas Jevhenijas Timošenko teikto, ka ekspremjere varējusi arī nomirt, kad nesen viņai pēkšņi krities asinsspiediens. Tas gan nešķiet negaidīti, jo, pēc meitas domām, viņas māti cietumā cenšas pazemot un iebiedēt.

Šķiet, tam vajadzētu kļūt par nopietnu iemeslu, lai Eiropas Savienība asi nosodītu prezidentu Janukoviču. Iespējams, jāpieņem lēmums par dažādu ar Timošenko notiesāšanu saistīto Ukrainas amatpersonu iekļaušanu to personu sarakstā, kam liegta iebraukšana ES. Vienlaikus, pat neraugoties uz šo zemisko politiski motivēto izrēķināšanos, kas notiek valsts galvas vadībā, nevajag pārtraukt ES un Ukrainas kontaktus. Der atcerēties, ka šī Ukrainas vara ir pārejoša, tai pienāks loģisks gals, bet mūžīga ir pati Ukraina un tās tauta. Demokrātija Ukrainā ir jāatbalsta. To gaida daudzi šīs valsts iedzīvotāji, kas ar sajūsmu piedalījās un atbalstīja 2004. gada oranžo revolūciju. Šobrīd Ukraina dzīvo kārtējo rudens parlamenta vēlēšanu gaidās, un situācija atkal ir atbilstoši «nobriedusi» - milzīgi pieaugusi vispārēja neapmierinātība. Viens no vadošajiem ukraiņu politologiem Vadims Karasjovs teicis, ka Ukrainā eiropeiskās integrācijas vietā vērojama postpadomju degradācija un valsts prezidents Viktors Janukovičs jau divus gadus cenšas demontēt demokrātisko sistēmu, cenzdamies izveidot vienpersoniskās varas režīmu, taču tas viņam neizdodoties. Viss izšķirsies patiesi vēsturiskā kaujā starp autoritārajiem un demokrātiskajiem spēkiem gaidāmajās vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē