Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KP priekšsēdētājs: LNT varēja nesagaidīt 2014.gadu

Telekompānija LNT varēja nesagaidīt 2014.gadu, kad būtiski mainīsies apraides nosacījumi, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājs Dzintars Striks.

Jau ziņots, ka KP pieņēmusi lēmumu atļaut MTG grupas uzņēmumam MTG Broadcasting AB caur TV3 iegādāties LNT. Darījumam izvirzīti vairāki papildus noteikumi, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei. Vienlaikus, lai nepieļautu, ka tirgus un tā normatīvā regulējuma izmaiņu dēļ apvienošanās nodara būtisku kaitējumu tirgum un patērētājiem, KP patur tiesības līdz 2017.gada beigām likt apvienošanās dalībniekiem daļu savu aktīvu pārdot.

KP vadītājs norādīja, ka vieglāk būtu bijis aizliegt TV3 un LNT apvienošanos, taču tika saņemti signāli, ka tādā gadījumā LNT varētu izstāties no tirgus.

Dz.Stiks Latvijas Radio sacīja, ka darījumam izvirzīti 15 nosacījumi, kuriem jāaizsargā reklāmas un citu tirgu dalībnieki. Būtiskākais nosacījums paredz KP tiesības pieņemt lēmumu par darījumā iesaistīto pušu aktīvu atsavināšanu trešajām personām, kas nebūtu saistītas ar apvienošanās dalībniekiem.

Vienlaikus Dz.Strikam nācās atzīt, ka KP rīcībā patlaban nav reālu instrumentu, kas ļautu kontrolēt, kam tiktu pārdots LNT vai citi aktīvi. Likumdevējam būtu jādomā, kā risināt šo jautājumu, un, iespējams, ka Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, līdzīgi kā Finanšu un kapitāla tirgus komisijai banku jomā, varētu uzticēt kontrolēt kapitāla izcelsmi licencēšanas procesā.

Kā citus būtiskus nosacījumus Striks minēja ierobežojumu palielināt reklāmas cenas straujākā tempā par inflācijas rādītāju, kā arī LNT redakcionālās neatkarības saglabāšanu.

KP priekšsēdētājs atzina, ka apvienotajam uzņēmumam būs dominējošais stāvoklis tirgū ar gandrīz 80% reklāmas tirgū. Ja sabiedriskie mediji izstāsies no reklāmas tirgus, apvienotās komerctelevīzijas tirgus daļa pieaugs līdz gandrīz 100%. Tādā gadījumā gan vairākas reizes pieaugs iespēja, ka KP varētu izmantot tiesības likt apvienošanās dalībniekiem daļu savu aktīvu pārdot.

Kā norādīja Striks, šādas tirgus koncentrācijas nav citās nozarēs, kā arī citās valstīs, un to nosaka Latvijas īpatnības, tostarp pāreja uz ciparu televīzijas apraidi. Šādas situācijas regulē Konkurences likuma normas par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegumu.

Striks akcentēja, ka valsts patlaban strādā pie mediju nozares sakārtošanas, lai to padarītu pieejamāku jauniem tirgus dalībniekiem. KP priekšsēdētājs arī informēja, ka apvienošanās darījumu var pabeigt līdz gada beigām. Tas, vai darījums notiks un MTG piekritīs KP izvirzītajiem nosacījumiem, esot jāprasa pašiem apvienošanās dalībniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē