Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kredītrisku apdrošinātājs: Uzņēmumiem interese par Krieviju ir ļoti liela

Latvijas uzņēmumiem interese par Krieviju ir ļoti liela, sacīja kredītrisku apdrošinātāja_ Coface SA _Latvijas filiāles pārdošanas un mārketinga direktore Sandra Smiltniece.

Viņa norādīja uz vairākām problēmām kaimiņvalsts tirgū, piemēram, ir jāveic ļoti sarežģīta sertifikācija, lai ievestu kādu produktu. Sertifikāts, kas derīgs Krievijas tirgum, preci ievedot caur Krieviju, būs derīgs Baltkrievijas tirgum. Bet, ja šī pati prece tiks nogādāta Baltkrievijas distribūcijas centrā, tad sertifikāts no Baltkrievijas puses vairs nebūs derīgs Krievijas tirgum. Turklāt sertifikācija norit lēni, tai pašā laikā prasības var mainīties ātri, skaidroja Smiltniece.

Liela daļa mūsu valsts uzņēmumu, kas vēlas strādāt kaimiņvalstī, nodibinājuši Krievijā filiāles un visu preci vispirms nogādā filiālē. Otra daļa uzņēmumu izmanto distribūcijas centru, kas pēc tam izplata preces tālāk, ar uzņēmumu pieredzi iepazīstināja Smiltniece.

Viņa novērojusi vēl vienu Krievijas īpatnību - ja uzņēmums atrodas ārpus lielajām pilsētām, ne vienmēr iespējams no tā saņemt finanšu atskaites.

Krievijas tirgū ļoti daudz strādā Latvijas zāļu ražotāji. Krievijas tirgum interesants ir arī mūsu tekstils, koki, zivis, kā arī Laimas konfektes, atzina Smiltniece.

Latvijas uzņēmumiem ir ļoti liela interese arī par Baltkrieviju, taču tur ir problēmas ar valūtu un augsts politiskais risks. Vide Baltkrievijā ir ļoti sarežģīta, nav viegli iekļūt tirgū, vērtēja Coface Latvijas filiāles pārdošanas un mārketinga direktore.

Taujāta, kāda ir Latvijas uzņēmēju interese par sadarbību ar salīdzinoši eksotiskākām valstīm, Smiltniece atzina, ka dažiem uzņēmumiem ir interese par Venecuēlu, Čīli, Āfrikas valstīm, bet tas ir reti. Ja notiek sadarbība ar šīm valstīm, tad apjomi, kas tiek uz turieni virzīti, ir daudz lielāki par dažiem tūkstošiem latu. Līdzīgi ir ar Ķīnu. Vienu brīdi mūsu uzņēmējiem bijusi interese par Ķīnu, taču tur ir vajadzīgi ļoti lieli apjomi, viens uzņēmums tos nevar nodrošināt, bet Latvijas uzņēmumiem ir ļoti grūti kooperēties. Drošākais sadarbības veids ar Ķīnu, ko uzņēmumi paši atklājuši, ir kredītvēstules. "Kopumā interese par Ķīnu bija lielāka pēc Expo izstādes, arī tur bija interese par Latviju, bet patlaban man nekas taustāms uz galda nav," sacīja Coface pārstāve.

Taujāta, par kādu nozaru uzņēmumiem Latvijā interesējas citu valstu uzņēmēji, Smiltniece atzina, ka interese ir par visām nozarēm. Krievijas Coface birojā vēršas uzņēmumi, kuriem būs sadarbības partneri Latvijā, piemēram, zivjrūpniecībā, kur ļoti daudz tiek eksportēts uz Krieviju.

Ārvalstu uzņēmēji interesējas arī par pārtikas un izejvielu, un celtniecības materiālu importu. Par Latvijas uzņēmēju darbu interesējas arī sporta preču importētāji, piemēram, Adidas, Nike, Puma.

Kā ziņots, Coface Latvijas filiāles operatīvie dati liecina, ka 2012.gada apgrozījums kredītrisku apdrošināšanā bijis viena miljona eiro (700 000 latu) apmērā.

2012.gada pirmajā pusgadā grupā bija 808 miljonu eiro (567,9 miljonu latu) apgrozījums, kas tiek prognozēts līdz 1,3 miljardiem eiro (0,9 miljardiem latu) visā Coface grupā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē