Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LĀB aicina vecākus pārdomāt bērna laišanu uz skolu, kurā vēl ir remonts

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina vecākus izvērtēt, vai nepieciešams laist bērnus uz skolu, kurā vēl turpinās remondarbi. 

LĀB aicina vecākus pagarināt bērniem brīvdienas par nedēļu, bet neriskēt ar astmu vai alerģijām, kas būs jāārstē mēnešiem. Visās krāsās un lakās ir šādas vielas - alifātiskie aldehīdi, alkāni, alkoholi, ketoni, esteri, aromātiskie ogļūdeņraži un citas veselībai kaitīgas vielas.

Daudzveidīga ir šo dažādo vielu iedarbība uz organismu, tomēr kopumā var teikt, ka gaistošo organisko savienojumu raksturīgākā iedarbība ir saistīta ar ādas un gļotādas kairinājumu, elpošanas sistēmas traucējumiem un iekaisumiem, nervu sistēmas darbības traucējumiem (galvassāpēm, nogurumu, reiboņiem, sliktu dūšu, vemšanu), kā arī alerģiskām reakcijām un organisma sensibilizāciju.  

LĀB aicina ieklausīties arodveselības ārsta profesora Ivara Vanadziņa rakstītajos vārdos: "Neviena no sintētiski radītajām krāsām vai līmēm, kā arī neviens no sintētiskajiem mēbeļu vai segumu materiāliem nav pilnīgi nekaitīgs veselībai, vismaz to ekspluatācijas sākuma posmā, kad no tiem turpina izdalīties šos materiālus veidojošās vai ražošanas procesā izmantotās vielas. Remonta sekas bērni un skolu personāls jutīs vismaz līdz nākamajam remontam vai atsevišķos gadījumos visu atlikušo dzīvi. Jo spēcīgās smaržas cēlonis skolās ir ne jau skolēnu sanestie ziedi, bet no krāsām (gan uz šķīdinātāju bāzes, gan ūdens bāzes), līmēm, jaunajām mēbelēm, linoleja vai lamināta garojošās ķīmiskās vielas – to buķete var būt ļoti dažāda, un vairākums no tām ir potenciāli bīstamas bērnu un skolotāju veselībai.

Var rasties jautājums – kā tad dzīvot tālāk, ja visapkārt ir tik kaitīgās un bīstamas vielas? Realitāte nav tik ļauna – vairākums krāsu, laku, celtniecības putu, mēbeļu plākšņu, laminātu un citu materiālu ir lietošanai droši, ja tiek ievērota to lietošanas instrukcija (par to, kā pareizi lietot un izmantot materiālu), kā arī tad, kad pagājis kāds noteikts laiks pēc to uzklāšanas vai uzstādīšanas. Šis laiks var būt ļoti atšķirīgs atsevišķām vielu grupām, piemēram, aromātiskie ogļūdeņraži, izocianāti vai alkoholi iztvaikos samērā ātri, kamēr, piemēram, formaldehīds var turpināt izdalīties vairāku mēnešu laikā."

Tomēr parasti nedēļas vai divu laikā pēc remonta telpas ir derīgas dzīvei, darbam un mācībām.

LĀB aicina nepakļaut savus bērnus veselības apdraudējumam. Tāpat LĀB aicina arī skolotājus - nemēģiniet pārbaudīt kā izpaudīsies elpošanas sistēmas un nervu sistēmas bojājumi jums un jūsu audzēkņiem.

LĀB uzsver, ka alifātiskie aldehīdi un aromātiskie ogļūdeņraži, kas izdalās no svaigi nokrāsotas grīdas, ir kancerogēnas vielas un skolotājiem nav jāsaslimst ar vēzi tikai tāpēc, ka kāds nav paspējis skolu izkrāsot vasaras pirmajā pusē. Skolotājas nav pelnījušas pavadīt visu garo darba dienu gāzes kamerā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē